---------------------------------------------------------------------------------------- 
Θορικό, Λαυρεωτική
Χαμηλά στη Λαυρεωτική, εκεί που η προέκταση της Αττικής Οδού συναντά τη θάλασσα του Λαυρίου, βρίσκεται η αρχαία πολιτεία του Θορικού, το αρχαίο Λαύριο.

Στους πρόποδες του λόφου σώζεται το αρχαίο θέατρο της πόλης, με όμορφη θέα στο Αιγαίο.

Το πλούσιο μεταλευτικό παρελθόν της περιοχής είναι φανερό στον επισκέπτη από το πλήθος των υπολλημάτων των εγκαταστάσεων εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών. Εντύπωση προκαλούν οι αρχαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας, οι κάμινοι και τα πληντύρια, που εντυπωσιάζουν με την ευρυματικότητα και τη συστηματικότητα της δουλειάς των αρχαίων. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ορατές τόσο σε παραθαλάσσια σημεία, όσο και στους λόφους της ενδοχώρας.

Στην πίσω πλευρά του λόφου βρίσκονται θαλαμωτοί μηκυναϊκοί τάφοι' ο δρόμος είναι πολύ κακατράχαλός και η πρόσβαση δύσκολη.

Οι παραλίες πριν και μετά το Λαύριο είναι από τις καλύτερες της Αττικής. Εύκολα προσβάσιμες, με πεντακάθαρα νερά, ακόμα μη αξιοποιημένες τουριστικά και αρκετά ήσυχες, σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Εξάλλου τα τοπία και η μορφολογία της Λαυρεωτικής 'φέρνουν' πάρα πολύ στις Κυκλάδες, σε καλοσωρίζουν στο Αιγαίο.

No comments: