----------------------------------------------------------------------------------------
Στον αρχαιό Κεραμεικό


Αν και είχα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού παλιότερα, σήμερα είχα την ευκαιρία να τον περιηγηθώ ξανά, στο πλαίσιο των ξεναγήσεων που οργανώνει ο Δ. Αθηναίων.

Το ομορφότερο προάστειο των Αθηνών, όπως περιγράφεται σε αρχαίες πηγές, ο Κεραμεικός αποτελούσε μία πολύβουη γειτονιά της Αθήνας. 

Ο επισκέπτης θα δει, μεταξύ άλλων, τα ερείπια από τα αρχαία τείχη της πόλης, δύο σημαντικές πύλες της Αθήνας, το Δίπυλο και την Ιερά Πύλη, δημόσια κτίσματα και κυρίως τα ταφικά μνημεία. Αυτά είναι που σώζονται σε καλύτερη κατάσταση, και μεταφέρουν στον επισκέπτη μία εικόνα από την Αθήνα του Περικλή.

Έξω από το τείχος της πόλης, που διαπερνούσε την περιοχή, εκτείνονταν το κυριώτερο νεκροταφείο της Αθήνας. Πολλοί οικογενειακοί τάφοι σώζονται ακόμα, και τα επιτύμβια μνημεία τους αποτελούν όμορφα δείγματα γλυπτικής τέχνης.

Επί των τειχών αυτών βρίσκονταν δύο κύριες πύλες στην Αθήνα, Το Δίπυλο και η Ιερά Πύλη. Από το Δίπυλο ξεκινούσε δρόμος που κατέληγε στην Ακαδημία Πλάτωνος, και από την Ιερά Πύλη ξεκινούσε η Ιερά Οδός που κατέληγε στην Ελευσίνα. Η σημερινή Ιερά Οδός ακολουθεί στα χνάρια της αρχαίας. Και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει και να περπατήσει στις οδούς αυτές. 

Εντός των τειχών υπήρχαν τα εργαστήρια των κεραμέων, καθώς ο Ηριδανός, που ακόμα μπορείς να τον δεις να ρέει πλάι στην Ιερά Οδό, πρόσφερε πλούσιο αργιλώδες υλικό. Εκτός των εργαστηρίων υπήρχαν κάθε είδους καταστήματα, οίκοι ανοχής κ.ά. 

Η επίσκεψη στον Κεραμικό αξίζει τόσο για να θαυμάσει τα πλούσια ταφικά μνημεία που σώζονται, όσο και για να αποκτήσει μία αίσθηση της γεωγραφίας της αρχαίας Αθήνας.

Η ξενάγηση από την αρχαιολόγο βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση του χώρου, και διανθισμένη καθώς ήταν με πληροφορίες για την καθημερινότητα των αρχαίων Αθηναίων, έκανε την περιήγηση εξίσου εκπαιδευτική και ευχάριστη.  

No comments: