---------------------------------------------------------------------------------------- 
Μυκήνες -Λεωνίδιο - Μυστράς 
Ένα ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου...


Έχω επισκεφτεί αρκετές φορές τις Μυκήνες, και κάθε φορά αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό.
Η μεγάλη απόσταση του Μυκηναϊκού κόσμου από τον πιο οικείο κλασικό κόσμο, η περιορισμένη χρήση γραφής, ο μυθικός κόσμος των επών του Ομήρου, τα εντυπωσιακά κυκλώπεια τείχη των πολιτειών της εποχής, οι ενιγματικοί τάφοι και οι όμορφες τοιχογραφίες προδίδουν ένα κόσμο ηρώων και αφήνουν τη φαντασία να καλύψει τα κενά...

Το Λεωνίδιο, απομονωμένο στις ΝΑ ακτές της Πελοπονήσσου, είναι ένα πανέμορφο χωριό που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τη γραφικότητα του.
Ο δρόμος για τη Σπάρτη περνά μέσα από τον Πάρνωνα, και πολύ σύντομα βρίσκεται στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του. Η εναλλαγή θάλασσας και βουνού είναι πολύ γρήγορη.
Στη διαδρομή συναντάς τη Μονή Ελαιούσας, να κρέμεται από μία εσοχή στα απόκρημνα βράχια, και λίγο μετά το εξίσσου γραφικό χωριό Κοσμάς, ιδανικό σταθμό για φαγητό ή καφέ.
Μυστράς
Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Μυστρά, και η αιτία για αυτό το ταξίδι ήταν ουσιαστικά αυτός. Και μπορώ να πω ότι άξιζε και με το παραπάνω!
Η Μεσαιωνική πολιτεία του Μυστρά καταλαμβάνει ένα λόφο και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Σπάρτη. 
Ιδρυμένη από τους Φράγκους τον 13ο αιώ., πέρασε στη συνέχεια στα χέρια των Βυζαντινών και έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Στην περίοδο της ακμής της είχε περίπου 20.000 κατοίκους. Στην περιήγηση στο λόφο, η οποία κράτησε περίπου 3 ώρες, έχεις την ευκαιρία να δεις τα απομεινάρια μίας ολόκληρης πόλης. Οι εκκλησίες, οι μονές, τα τείχη, η ακρόπολη, τα αρχοντικά, οι δρόμοι και τα στενά σοκάκια, διατηρούνται σε καλή κατάσταση και σε μεταφέρουν κυριολεκτικά σε μία αλλη εποχή. 
Πολλές εκκλησίες έχουν αναστηλωθεί, ενώ υπό αναστήλωση βρίσκεται και το παλάτι των δεσποτών.
Είναι συγκινητικό να επισκέπτεσαι τη Μητρόπολη, όπου θα είχε παρευρεθεί ο Κων/νος Παλαιολόγος πριν την αναχώρηση του για την Πόλη, και το παλάτι όπου έζησε η Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ, ζωντανεμένη μέσα από το ομόνυμο βιβλίο του Α. Τερζάκη.

No comments: