----------------------------------------------------------------------------------------  
Damien Hirst. New Religion
Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
ως τις 27/11/2011

Ο Damien Hirst είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή εικαστικούς καλλιτέχνες της εποχής μας. Το έργο του εξακολουθεί να δημιουργεί αίσθηση και να προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Στην έκθεση του «New Religion» ένας σταυρός διακοσμημένος με χάπια, που ως άλλες πολύτιμες πέτρες διεκδικούν την αξία τους για την ανθρώπινη ζωή και ευημερία, μια αργυρή καρδιά διάτρητη από ξυράφια και βελόνες τυλιγμένη με συρματόπλεγμα, μια Αγία Τράπεζα, ένα χάπι που παραπέμπει σε θεία κοινωνία, μια παιδική νεκροκεφαλή, ιατρικά διαγράμματα, στοιχειοθετούν μια ανοιχτή λίστα ερωτημάτων που θέτει ο καλλιτέχνης σχετικά με την επιστήμη, το ρόλο της ως νέα θρησκεία, τη θρησκεία, και την τέχνη.

Κατά τον Hirst «Υπάρχουν τέσσερα σημαντικά πράγματα στη ζωή: η θρησκεία, ο έρωτας, η τέχνη και η επιστήμη» – η έκθεση «New Religion» τονίζει τη διαμάχη ανάμεσα σε δύο από αυτά: την επιστήμη και τη θρησκεία.

Χρησιμοποιώντας θρησκευτικά κλισέ -εικόνες, τίτλους και συνειρμούς – και μετουσιώνοντάς τα μέσω της τέχνης, μέσα σε ένα περιβάλλον κλινικό και ψυχρό – χαρακτηριστικό της δουλειάς του - ο Hirst γεφυρώνει το θεωρητικό χάσμα ανάμεσα σε επιστήμη και θρησκεία, επαναδιατυπώνοντας ερωτήματα που αφορούν στον τρόπο που και τα δυο γίνονται αντιληπτά.

No comments: