----------------------------------------------------------------------------------------
Ο Κόκκινος Βράχος του Γρηγορίου Ξενόπουλου
στο Εθνικό Θέατρο ως τις 11.12.11

 Στο πλαίσιο του διετούς κύκλου με τίτλο 'Τι είναι η πατρίδα μας', το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σειρά έργων κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.
Το έργο του Γ Ξενόπουλου εντάσσεται σε αυτό τον κύκλο.
Γραμμένο στα 1905 αρχικά σαν μυθιστόρημα, σε αυτό ο συγγραφέας σκιαγραφεί την καθημερινότητα της ανώτερης τάξης στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ζάκυνθο.

"Ανάμεσα στους κήπους  και στις απόκρημνες παραλίες της ζακυνθινής υπαίθρου, στο σπίτι που βλέπει τον Κόκκινο Βράχο, η νεαρή Φωτεινή Σάντρη θα υποδεχτεί τον πρώτο ξάδελφό της, το γοητευτικό Άγγελο. Όμορφη και αγνή, ενσάρκωση της ίδιας της ζακυνθινής φύσης,  μακριά από την επιτήδευση  του αστικού τρόπου ζωής και αμάθητη στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών κανόνων, η Φωτεινή θα παγιδευτεί στις σκοτεινές ατραπούς του έρωτα. Η αθωότητα και η εφηβική της αφέλεια γίνονται συνεργοί σε ένα μοιραίο παιχνίδι"...

Πολύ καλές ερμηνείες και ισορροπημένη σκηνοθετική επιμέλεια. Παρά τα στοιχεία που μοιάζουν ίσως 'μουσειακά' στον σύγχρονο νεαρό θεατή (κυρίως τα τραγούδια εποχής)  το έργο παραμένει ζωτικά σύγχρονο. Τα σχόλια για το χαρακτήρα των Νεοελλήνων είναι περισσότερο έγκαιρα από ποτέ.

Μία παράσταση που αξίζει να τη δείτε!

No comments: