----------------------------------------------------------------------------------------
Μονή Οσίου Λουκά, Βοιωτία


Ένα καταπληκτικό ταξίδι στο χρόνο σε ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Βοιωτίας.

Το Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, κοντά στο Δίστομο, ιδρύθηκε τον 10 αιώ. και αποτελεί ένα από τα τρία δείγματα μοναστηριακών συγκροτημάτων εκείνης της περιόδου που σώζονται.

Βρίσκεται απομακρυσμένο από σύγχρονες εγκαταστάσεις, μέσα στον ελαιώνα της περιοχής, στην οποία δεσπόζει. Το γεγονός ότι έχει τύχει της φροντίδας της Πολιτείας αναδυκνύει ακόμα περισσότερο τις ομορφιές του.

Πέρα από τις δύο εκκλησίες, που αποτελούν τον πυρήνα της Μονής, και εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική και το ζωγραφικό τους διάκοσμο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί και τους βοηθητικούς χώρους της Μονής. 

Η τραπεζαρία, η οποία καταστράφηκε απο βομβαρδισμό στον 2ο ΠΠ, έχει ανακαινισθεί και λειτουργεί ως μουσείο. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί ακόμα το ελαιοτριβείο, την κρύπτη όπου βρίσκεται ο τάφος του Οσίου, το χώρο όπου διατηρούσαν άσβεστη τη φωτιά, το στάβλο, και να περπατήσει ανάμεσα στα κτίρια του μοναστηριακού συγκροτήματος.

Ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσα να επισκεφτώ ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα Μονής, που να διατηρεί τόσο παλιά κτίσματα. 

Το μοναστήρι αξίζει την επίσκεψη από μόνο του, αν και μπορεί να συνδυαστεί με μία εκδρομή μέχρι τους Δελφούς και την Ιτέα.

No comments: