----------------------------------------------------------------------------------------
Μασκαράτα 
του Μιχαήλ Λέρμοντοφ 
από το State Academic E. Vakhtangov Theatre
στο Badminton 

Ο νεαρός Δούκας πνίγεται από τις συμβατικότητες και τον καθωσπρεπισμό της ανώτερης τάξης της εποχής του, με αποτελέσματα τραγικά για τη γυναίκα που αγαπά. 

Το έργο γράφτηκε το 1836 και δεν παίχτηκε στη διάρκεια της ζωής του φιλελεύθερου συγγραφέα του, καθώς δεν 'πέρασε' από τη λογοκρισία του τσαρικού καθεστώτος, που θεωρούσε ότι ήταν επικριτικό των αριστοκρατικών συνηθειών της εποχής.

Αν και έχει έντονο το 'άρωμα' της εποχής, επηρεασμένο από το Ρομαντισμό, με στοιχεία μεγαλοπρέπειας όπως θα άρμοζε στους ευγενείς της Τσαρικής Ρωσίας, ωστόσο εντυπωσιάζει με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του. Θαρρείς ότι παρακολουθείς μία ταινία, έτσι όπως η πλοκή εξελίσσεται στη σταθερή, λητή σκηνή' τα έπιπλα έρχονται και φεύγουν, χιονίζει, και όλα αυτά γίνονται απόλυτα φυσικά. Οι ηθοποιοί είναι πολύ καλοί, έχουν κάτι το μεγαλεπήβολο στον τρόπο παιξίματος τους, ανεπιτήδευτο ωστόσο, που σε κάνει να νομίζεις ότι παρακολουθείς όπερα. Υπάρχουν στιγμές χιούμορ που ελαφραίνουν την ιστορικότητα του έργου, πολύ πετυχημένες ωστόσο.

Σκηνογραφία, μουσική - όλα δένουν όμορφα και βοηθάνε στην ανάδειξη του έργου. Αν και μεγάλο σε διάρκεια (2 ώρες & 40') και χωρίς κάτι το πολύ δυνατό στο κείμενο του, το σύνολο του έργου είναι αξιομνημόνευτο για τη σκηνοθεσία του και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία που το απαρτίζουν.    

No comments: