---------------------------------------------------------------------------------------- 
Η άρπα της Βιρμανίας 
Biruma no tageoto/ The Burmese harp
του Κον Ιτσικάουα, 1956
στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Μια μονάδα του Ιαπωνικού Στρατού περιφέρεται στη Βιρμανία, στη διάρκεια του Β' ΠΠ. 

Ο πόλεμος έχει τελειώσει, όμως η ομάδα το πληροφορείται καθυστερημένα. Ακολουθεί η παράδωση και η αιχμαλωσία, μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα.

Όχι όμως για ένα στρατιώτη της ομάδας, ο οποίος χρησιμοποιεί την άρπα του για να εμψυχώνει τους συμπατριώτες του. Ο στρατιώτης θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μία τελευταία αποστολή προτού ξανασυναντηθεί με την ομάδα του.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως αναμενόταν. Ο στρατιώτης θα περιηγηθεί μόνος στη Βιρμανία. Η συνάντηση του με τις σωρούς των νεκρών συμπατριωτών του θα τον αλλάξει για πάντα, και μία άλλη αποστολή θα γεννηθεί μέσα του. Η ομάδα του ωστόσο δεν παύει μέχρι το τέλος να τον αναζητεί. 

Μία ταινία που αναδεικνύει τη ματαιότητα και φρικαλεότητα του πολέμου και του εθνικισμού, και πώς τελικά το ιαπωνικό ιμπεριαλιστικό όνειρο κατέληξε σε εφιάλτη, χωρίς ωστόσο να γίνεται ηθοπλαστική.

Γυρισμένη σε μαγευτικά τοπία στη Βιρμανία, μινιμαλιστική στην έκφραση των χαρακτήρων, όπως ταιρίαζει στην Ιαπωνική κουλτούρα, με δόσεις χιούμορ και ρεαλισμού, και αν και κάπως ξεπερασμένη σε ορισμένα σημεία ως προς τη σκηνοθεσία της, πετυχαίνει μία πειστική όσο και λυρική σκιαγράφηση των δεσμών μεταξύ των στρατιωτών, της ανατολικής κουλτούρας και των συγκρούσεων της ανθρώπινης φύσης.

No comments: