--------------------------------------------------------------------------------------- 
Kyogen 
(Κιόγκεν) 
Παραδοσιακό κωμικό θέατρο από την Ιαπωνία
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το θέατρο Κιόγκεν έρχεται από την Ιαπωνία του 14ου αιώ. Αναπτύχθηκε παράλληλα με το γνωστότερο θέατρο No, και είναι ο κωμικός αντίποδας του δραματικού ξαδέλφου του. 

Αποτελείται από σύντομα κωμικά σκετσάκια, που παρά την ηλικία τους προκαλούν και σήμερα το γέλιο των θεατών, κυρίως με την κωμική κίνηση των ηθοποιών και την απλοϊκή αστειότητα των ιστοριών.

Η διάθεση τους είναι σκωπτική, και όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούν να στραφούν κατά της θρησκευτικής ή της άρχουσας τάξης. Όντως, είναι μία άλλη πλευρά της πιο μετρημένης και προσεκτικής συμπεριφοράς που συνηθίζουν να έχουν οι Ιάπωνες στην έκφραση τους.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αφαιρετική αισθητική του θεάτρου. Τα σκηνικά είναι ελάχιστα, και στοιχεία που στη Δύση θα αποδίδονταν οπτικά και ακουστικά, στο Ιαπωνικό θέατρο αποδίδονται μόνο ακουστικά, π.χ. το κελάρυσμα του νερού. 
Αν και ο μινιμαλισμός ήλθε στη Δύση στο 2ο μισό του 20 αιώ., και θεωρείται νεωτεριστική εξέλιξη που σπάει τους δεσμούς της καλλιτεχνικής έκφρασης με το πιο 'βαρύ' φορτίο του παρελθόντος, ωστόσο αποτελεί διαχρονικό στοιχείο της Ιαπωνικής κουλτούρας.

No comments: