------------------------------------------------------------------------------------- 
Ψυχολογία Συριανού συζύγου
του Εμμ. Ροϊδη
στο θέατρο Vault, Βοτανικός

Το διήγημα του Εμμανουήλ Ροϊδη από το 1894 διασκευάζεται για το θέατρο στα 2014. Πετυχημένο το εγχείρημα;

Το κείμενο παραμένει εξαιρετικό. Δεν έχει απωλέσει τίποτα από το δυναμισμό, την εκφραστικότητα και το χιούμορ για τα οποία είναι γνωστός ο συγγραφέας του. Η αμεσότητα του και η δύναμη της επικοινωνίας του νοήματος του στον αναγνώστη/ θεατή είναι δυνατά και ευχάριστα, παρότι θα περίμενε κανείς η ηλικία του να το βαρένει. 

Η διασκευή του κειμένου θέλει το σύζυγο να εξιστορεί στο κοινό τα συζυγικά παθήματα του, και το έτερον του ήμισυ να συνοδεύει τη διήγηση με σκετσάκια στα οποία και οι δύο συμμετέχουν. Πολύ καλός ο ηθοποιός και φιλότιμη η προσπάθεια της συμπρωταγωνίστριας του. 

Ωστόσο η σκηνοθεσία χωλένει και εν τέλει αδικεί το κείμενο. Οι εκφραστικές υπερβολές των ηθοποιών, με τα ενίοτε χαζοχαρούμενα, κενά χαμόγελα, τις άτοπες σεξουαλικές σκηνές και την υπερβολική εκφραστικότητα της συζύγου είναι ξένα προς το πνεύμα του κειμένου, πολύ κατώτερα της εκφραστικής δύναμης του και ξενίζουν τον θεατή. Θα περίμενε κανείς η σκηνοθεσία να αναδεικνύει το κείμενο και να μην προσπαθεί να το 'καπελώσει' χάριν της ανάγκης για πρωτοτυπία.

Το εισητήριο φθηνό, το μπαρ ενδιαφέρον, μα ο χώρος του θεάτρου πολύ μέτριος. Τα καθίσματα πολύ περιορισμένα και η ζέστη αποπνικτική.

No comments: