------------------------------------------------------------------------------------- 
Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ
The Browining Version 
του Terence Rattingan
Στο Θέατρο Εμπορικόν
Με τον Δ. Καταλειφό

Ένας ηλικιωμένος καθηγητής κλασσικής φιλολογίας βρίσκεται μπροστά σε επαγγελματικά και προσωπικά αδιέξοδα.

Η καριέρα του οδεύει προς το τέλος της, χωρίς ωστόσο να χαίρει της εκτίμησης των μαθητών και των συναδέλφων του ή να έχει εξασφαλιστεί οικονομικά.  

Εν τω μεταξύ η οικογενειακή του ζωή βρίσκεται από καιρό σε τέλμα, με τη νεότερη και πλουσιότερη σύζυγο του να τον τιμωρεί μιλώντας του για τους κατά καιρούς εραστές της. 

Όμως το βάρος των καταστάσεων τον λυγίζει και αφήνει για λίγο την φλεγματική παθητικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα. Η εκδήλωση αυτής της αδυναμίας, ωστόσο, γίνεται αφορμή για να έλθουν πιο κοντά οι γύρω του. Αυτό το μικρό παράθυρο που ανοίγει στον κόσμο φανερώνει ότι η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα πράγματα αποτελεί άμυνα ενός ευαίσθητου ανθρώπου. Κάτι δείχνει να αλλάζει καθώς το έργο τελειώνει, και ο θεατής φεύγει με την προσδοκία ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γυρίσουν για τον συμπαθή καθηγητή.


Εξαιρετικές οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών. Σε μεταφέρουν στην Αγγλία σε μία άλλη εποχή. Πειστικό και το κείμενο. Ο θεατής συμμετέχει στα τεκτενόμενα, συμπαθεί, αντιπαθεί και συμπάσχει με τους χαρακτήρες και τα όσα διαδραματίζονται.

No comments: