---------------------------------------------------------------------------------------
Η Τριλογία της Νέας Υόρκης
(The New York Trilogy, 1985-7)
του Paul Auster
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014
448 σελ. 

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω Paul Auster. Θυμάμαι αυτό το όνομα από τότε που δούλευα στο τμήμα ξενόγλωσσης λογοτεχνίας στον Ελευθεροδάκη. Είχε μείνει στο νου μου σαν ένα γνωστό όνομα για το οποίο θα ήθελα να έχω άποψη και που θα άξιζε να διαβάσω.

Η Τριλογία της Νέας Υόρκης αποτελείται από τρία μυθιστορήματα - ιστορίες noir, που μοιράζονται κοινά στοιχεία. Και στα τρια κεντρικές φιγούρες είναι συγγραφείς, και πολλά έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της συγγραφής. Η αμφισημία υπάρχει παντού, ο συγγραφέας αφήνει πολλά ανοικτά σημεία και αναγνωρίζει και ο ίδιος το γεγονός αυτό. 

Ωστόσο οι κόσμοι όπου οι ιστορίες διαδραματίζονται είναι κλειστοφοβικοί. Ακολουθούμε τους ήρωες στις βαθύτερες και σκοτεινότερες σκέψεις τους - δεν θα ήταν υπερβολή να τους χαρακτηρίσουμε ιδεοληπτικούς' οι ιδέες τους τούς καταβάλλουν και δρομολογούν τις ενέργειες τους. Μα το περίεργο είναι ότι αυτές οι ιδεοληψίες βγαίνουν εν τέλει πραγματικές, όσο περίεργο και αν είναι αυτό για τον αναγνώστη.

Ο συγγραφέας και αφηγητής των ιστοριών απευθύνεται απευθείας στον αναγνώστη, και μοιράζεται μαζί του τις δικές του ανησυχίες και τα κενά στη γνώση του για τις καταστάσεις που περιγράφει. Αν και η γραφή του έχει χαρακτηριστεί ως μεταμοντέρνα αστυνομική λογοτεχνία, δεν μπορώ να αποφύγω τη σύγκριση με την Patricia Highsmith ή τη Ruth Reddell. Η γραφή του είναι ενδιαφέρουσα, μα δεν τις φτάνει στη διείσδυση στους χαρακτήρες και στη δημιουργία ενός ασφυκτικού περιβάλλοντος, που σε κάνει να γυρνάς τις σελίδες απνευστί.

No comments: