Στο Μουσείο Ηρακλειδών

Πλεύσις: Ναυπηγική και Ναυσιπλοϊα των Ελλήνων από την Αρχαιότητα ως τους Νεότερους Χρόνους (ιστότοπος εδώ: http://tinyurl.com/lu9rcln)

Μία πολύ καλή έκθεση, που παρουσιάζει τα μοντέλα πλοίων του ελλαδικού χώρου από την Προϊστορία ως το τέλος της κατασκευής ξύλινων πλοίων, στα μέσα του 20ου αιώνα. Πέρα από τα ίδια τα ξύλινα μοντέλα, πληροφορείσαι για τον τρόπο κατασκευής των πλοίων, το ρόλο τους και το πώς εξελίχθηκαν.

Εξαιρετικά τα μοντέλα, πόσο μάλλον όταν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά είναι δουλειά ενός ανθρώπου, του Δ. Μάρα (https://greekshipmodels.com)

Το κείμενο που συνοδεύει τα μοντέλα είναι κατατοπιστικό, όπως και η προβολή των σχετικών videos. Ο κατάλογος της έκθεσης επίσης περιεκτικός  και φθηνός! 

Το μόνο αρνητικό είναι ένα κενό που κάνει η έκθεση για την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κυρίως τους πρώτους αιώνες. Ίσως γιατί δεν ήταν ανεπτυγμένη η ναυσιπλοϊα την περίοδο εκείνη; 
Επίσης απουσιάζουν οι αναφορές σε άλλες δυνάμεις που ήταν παρούσες την ίδια περίοδο. Δεν ξέρω αν οι Οθωμανοί είχαν ναυτική παρουσία, ωστόσο οι Βενετοί σίγουρα είχαν. 

Αυτά όμως δεν μειώνουν στο ελάχιστο τη δουλειά του δημιουργού των μοντέλων αυτών. Πρόκειται για ένα έργο ζωής.

No comments: