Κρήνη Χαντζή Μουσταφά - Ιερό Δήμητρας & Κόρης - Κάστρο Πεντεσκούφι

Ένα μωσαϊκό διαφορετικών εποχών σε μία κρήνη
Εύκολη πεζοπορία στις παρυφές του Ακροκόρινθου.

Ξεκινώντας από το χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Κορίνθου, ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς τον Ακροκόρινθο.

Πρώτη στάση στην Οθωμανική κρήνη του Χαντζή Μουσταφά, η οποία είναι χτισμένη ως επί το πλήστον από αρχαίο οικοδομικό υλικό, μάρμαρο και μη.


Ακριβώς από πάνω είναι ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού της Δήμητρας και Κόρης. Ο χώρος βρίσκεται εκατέρωθεν του σημερινού δρόμου, είναι περιφραγμένος αλλά δεν φέρει σήμανση. 

Παρ' όλα αυτά πληροφορούμαστε με έκπληξη ότι είναι το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας Κορίνθου, και ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση στον ελλαδικό χώρο. Στο πάνω μέρος του συναντάς τις βάσεις τριών μικρών ναών. Οι ναοί είναι διαταγμένοι ακριβώς ο ένας δίπλα στον άλλο. Είναι οι μικρότεροι ναοί που έχω συναντήσει, μαζί με εκείνο της Νίκης στην Ακρόπολη. Ακριβώς από κάτω είναι σκαλισμένο στο βράχο ένα μικρό θεατράκι.
Το καλυμένο ψηφιδωτό δάπεδο του μεσαίου ναού

Συνεχίζοντας τη διαδρομή προς τον Ακροκόρινθο, μπαίνουμε στο χωματόδρομο που οδηγεί στο κάστρο Πεντεσκούφι. Η διαδρομή αυτή είναι το ομορφότερο τμήμα της πεζοπορίας, ιδιαίτερα αυτή την εποχή. Είναι πολύ ήσυχα, εκτός από κάποιες αγελάδες που συναντάς, και έχεις καθαρή θέα τόσο στον Ακροκόρινθο, όσο και στην Κόρινθο και τον Κορινθιακό κόλπο.
Το Πεντεσκούφι από χαμηλά

Στο τέλος του χωματόδρομου πέρνεις το σύντομο μονοπάτι για το Πεντεσκούφι. Μικρό κάστρο του 13ου αιώ., με μεταγενέστερες επεμβάσεις, χτίστηκε από τους Φράγγους πολιορκητές του Ακροκόρινθου, μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1204. Καταπληκτική θέα σε όλη τη γύρω περιοχή.

Πηγές: Κόμβος Οδυσσέας - ΥΠΠΟ
ToposText

No comments: