Πεζοπορία στον υγρότοπο Βουρκάρι & τη Σαλαμίνα



Η διαδρομή κινείται περιμετρικά του παράκτιου υγρότοπου Βουρκάρι, στην παράλια Μεγαρίδα.

Ξεκινάμε από τα μισά της χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, στον περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο. Τα ερείπια αποτελούσαν άλλοτε συγκρότημα δωματίων δύο ρωμαϊκών αγροικιών, καθώς και ύστερο αρχαϊκό τείχος.

Κινούμενοι προς τον υγρότοπο, συναντάμε το Τείχος της Αγίας Τριάδας, ένα οχυρωματικό τείχος που έχτισαν οι Έλληνες την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Σπάνιο στο είδος του, με μήκος περίπου 600μ. και ύψος 4μ., το τείχος διατηρείται ακέραιο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Απο εκεί μπαίνουμε στον υγρότοπο και κινούμαστε παραλιακά. Ο υγρότοπος έχει σπουδαία σημασία για τη χλωρίδα και την πανίδα. Η ανθρώπινη παρουσία έχει κακοποιήσει το χώρο, με πολλά αυθαίρετα, μπάζα και ρυπογόννα νερά να βρίσκονται κοντά στην παραλία. Παρόλα αυτά η διαδρομή δεν είναι δυσάρεστη, ενώ συναντάς και αρκετά πουλιά.  

Από εκεί κινούμαστε σε μονοπάτι, ανάμεσα σε πεύκα, με προορισμό το ferry boat. Η απόσταση ως την απέναντι ακτή της Σαλαμίνας είναι μικρή. Από εκεί, ακολουθώντας την ακτογραμή, φτάνουμε στο εξωχικό σπίτι του Άγγελου Σικελιανού. Το οίκημα αναπαλαιώθηκε σχετικά πρόσφατα, και δίπλα του τοποθετήθηκε ένας ανδριάντας του ποιητή. Δυστυχώς ο χώρος είναι κλειστός για το κοινό.

Η Μονή της Φανερωμένης είναι σχεδόν δίπλα στο οίκημα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το Καθολικό - κυρίως η αρχιτεκτονική του αλλά και η αγιογράφηση του. Διαβάζοντας για την ιστορία του, διαπιστώνεις ότι έχει Ρωμανικές ρίζες, που ανάγονται στην περίοδο της Φραγκοκρατίας. 

No comments: