Στην Αποθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ραμνούντα

Άποψη του κυρίως αρχαιολογικού χώρου
από το ναό της Νεμέσεως
Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα αποθήκη - εργαστήριο αρχαιολογικού χώρου.  Και η εντύπωση που μού άφησαν τα εκθέματα εκεί ήταν μεγάλη.

Ο Ραμνούντας, περιφερειακός, αγροτικός δήμος της αρχαίας Αθήνας προς τον Ορωπό είχε στρατηγική σημασία για τον έλεγχο του περάσματος προς την Αττική και τον έλεγχο του στενού μεταξύ Αττικής και Εύβοιας.


Ο χώρος εγκαταλήφθηκε κατά την ύστερη αρχαιότητα και έμεινε αδόμητος από τότε, με αποτέλεσμα οι ανασκαφές να έχουν φέρει στο φως την αρχαία πόλη μέσα σε ένα περιβάλλον πιστό στην αρχαία του μορφή.



Ο αρχαιολογικός χώρος και η ομορφιά του τοπίου αποτελούν από μόνοι τους λόγους επίσκεψης. Καθώς είχα επισκεφτεί ξανά το χώρο, αυτό που με παρακίνησε αυτή τη φορά ήταν το ότι οι υπέθυνοι αρχαιολόγοι θα άνοιγαν την αποθήκη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. 

Καθώς ο Ραμνούντας γνώρισε την καταστροφική μανία των πρώτων Χριστιανών, που κατέστρεψαν πολλά και χρησιμοποίησαν αρχαίο υλικό για δική τους οικοδομική χρήση, ο χώρος δεν διαθέτει σωζόμενα αρχαία αγάλματα. Από το πιο σημαντικό κτίριο, το ναό της Νεμέσεως, σώζεται μόνο η βάση του.


Ωστόσο, με πολύ κοπιαστική και υπομονετική δουλειά, οι αρχαιολόγοι έχουν ανασυνθέσει, στην Αποθήκη - εργαστήριο, κάποιους κίονες και αναθηματικά μνημεία. Επίσης, έχει ενδιαφέρον ότι έχουν ανασυνθέσει σε σημαντικό βαθμό τη στέγη του ναού, περιμετρικά, η οποία είναι στο ύψος του ανθρώπινου ματιού. Μπορεί κανείς να περπατήσει περιμετρικά της στέγης και να κινηθεί εντός αυτής, με ένα τρόπο που δεν μπορεί αλλού.


Ο χώρος είναι επισκέψιμος την τουριστική περίοδο. Αν και η έντονη ζέστη του καλοκαιριού μπορεί να κάνει το περπάτημα κοπιαστικό, η θάλασσα, ακριβώς δίπλα, προσφέρεται για δροσιστικές βουτιές.

No comments: