Ματιές στη μη Δυτική Τέχνη - στην Αθήνα

Ανθρωπόμορφες στήλες
4η Χιλιετία π.Χ.
Ψαμμίτης
Εθνικό Μουσείο, Ριάντ 
Αρχαιολογικοί Θησαυροί Από τη Σαουδική Αραβία
Στο Μουσείο Μπενάκη ως τις 26/05/2019

Μία Ματιά στην Τέχνη της Αφρικής
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Απρίλιος 2019
Στην Ελλάδα η κληρονομιά 
του παρελθόντος είναι τόσο 'βαριά', και η οπτική μας τόσο στραμένη προς τη Δύση, που δύσκολα αντιλαμβανόμαστε οτιδήποτε άλλο.

Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς για τη Δύση γενικά. Μόνο στους δύο τελευταίους αιώνες ο ορίζοντας διευρύνθηκε, και αυτό όχι για τους καλύτερους λόγους - αποικιοκρατία, ιμπεριαλισμός.

Ωστόσο μία τομή σηματοδοτήθηκε στο γύρισμα του 19ου προς 20ό αιώνα, με τη τέχνη του μοντερνισμού να αξιολογεί πολύ πιο θετικά την τέχνη των άλλων ηπείρων. Κορυφαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Picasso και ο Giacometti εμπνέονται από την τέχνη της Αφρικής και την προϊστορική τέχνη γενικώς, με την μέχρι τότε ισχύουσα οπτική, που θεωρούσε τις τέχνες αυτές καθυστερημένες, να αλλάζει σιγά- σιγά.

Δύο τέτοιες εκθέσεις - παράθυρα ανοίγονται στην Αθήνα αυτήν την Άνοιξη. Η περιοδική έκθεση Αρχαιολογικοί Θησαυροί Από τη Σαουδική Αραβία έρχεται στην Ελλάδα ως σταθμός μίας διεθνούς περιοδείας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Μουσείου της Σαουδικής Αραβίας και εντυπωσιάζει με τα εκθέματα μα και τα σκηνικά που παρουσιάζει.

Η έκθεση Μία Ματιά στην Τέχνη της Αφρικής αντλεί εκθέματα από την ιδιωτική συλλογή του ΧΧΧ. Αν και πιο πρόχειρα στημένη, δεν παύει να εντυπωσιάζει με τα εκθέματα της. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι μάσκες, που αποδίδουν τα χαρακτηριστικά τόσο διαφορετικά από τον κλασικό κανόνα.

Πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις - θα είμασταν τυχεροί να έχουμε την ευκαιρία να δεχόμαστε τέτοια ερεθίσματα πιο συχνά.

No comments: