Οι εραστές / Les Amants


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1958
Σκηνοθεσία: Louis Malle
Με τους: Jeanne Moreau, Alain Cuny (σύζυγος), Jean-Marc Bory (νεαρός εραστής), José Luis de Vilallonga (εραστής στο Παρίσι)
 
Μία μεγαλοαστή διαβιεί μία αποπνικτική οικογενειακή ζωή στην επαρχία. Μην αντέχοντας την αδιαφορία του συζύγου της, βρίσκει διέξοδο σε συχνά ταξίδια στο Παρίσι, όπου συνάπτει εξωσυζική σχέση.
 
Μία τυχαία γνωριμία θα φέρει στο δρόμο της ένα μικροαστό νεαρό. Η πλοκή της υπόθεσης θα φέρει στο ίδιο τραπέζι δείπνου τον σύζυγο της, τον εραστή της και τον νεαρό. Και εκεί που όλα αυτά φαίνονται παράδοξα, η πρωταγωνίστρια θα αντιληφθεί την κενότητα της ζωής της. Θα ζήσει μία ποιητική ερωτική βραδιά με τον νεαρό, και μαζί θα εγκαταλείψουν τόσο τον σύζυγο όσο και τον εραστή της.
 
Η πλοκή του έργου, αν και απρόσμενη - ειδικά αν σκεφτεί κανείς την εποχή που η ταινία προβλήθηκε - διαθέτει μία ποιητικότητα που την κάνει να ρέει ευχάριστα. Ακόμα και αν η συνειδητοποίηση της ηρωίδας και η ριζική μεταστροφή της - εγκατάλειψη της μεγαλοαστικής ζωής της - δεν δίνεται με τρόπο πειστικό, αυτή η ποιητικότητα σκεπάζει αυτήν την αδυναμία, ιδιαίτερα στο τέλος του έργου, όπου η πρωταγωνίστρια ζει μία ερωτική βραδιά με τον νέο εραστή της.

Η Jeanne Moreau θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η γυναίκα με τα χίλια πρόσωπα. Μπορεί να μεταμορφωθεί από γλυκιά σε σκληρή μέσα με μια ματιά. Ο ρόλος του εραστή στο Παρίσι (J. L. de Vilallonga) δεν διέφερε πολύ από την πραγματική ζωή του.

No comments: