----------------------------------------------------------------------------------------
Στη Λαυρεωτική 


Η Λαυρεωτική μού ασκεί μία ιδιαίτερη έλξη. Τόσο κοντά στην Αθήνα, και όμως μου δίνει την αίσθηση μιας άλλης εποχής και μιας άλλης περιοχής, πολύ μακριά από το Κλεινόν Άστυ.

Το πετρώδες και φωτεινό τοπίο προσιδιάζει περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου, και θα έλεγες ότι προετοιμάζει τον ταξιδευτή για τις χώρες που απλώνονται πέρα από τη θάλασσα.

Το αραιοκατοικημένο και φτωχό σε βλάστηση τοπίο δημιουργεί μία αίσθηση απομόνωσης, θαρρείς και αυτός ο τόπος δεν άξιζε την προσοχή του κράτους και των νέων Αθηναίων.

Και όμως, ο τόπος κρύβει μία πανάρχαια ιστορία, τα λείψανα της οποίας προσθέτουν σε αυτή την αίσθηση του απόμακρου και ξεχασμένου.

Το υπέδαφος της Λαυρεωτικής αποτελεί ένα σπάνιο μνημείο της Φύσης, καθώς εκεί συναντάται συγκεντρωμένος, σε μικρή έκταση, πολύ μεγάλος αριθμός μεταλλευμάτων.

Το πλούσιο υπέδαφος της περιοχής ήταν γνωστό από την Αρχαιότητα' η Αθηναϊκή Δημοκρατία εκμεταλεύτηκε το υπέδαφος του Λαυρίου, και μεγάλο μέρος της δύναμης της στηρίχθηκε στην εξόρυξη άργυρου από τα μεταλλεία εκεί.

Στο Θορικό, τον αρχαίο οικισμό του Λαυρίου, σώζεται ένα πολύ όμορφο θέατρο με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Αποτελεί μονάδικό στον ελλαδικό χώρο ως προς το ότι δεν είναι ημικυκλικό αλλά ελλειψοειδές.

Δίπλα από το θέατρο διασώζεται σε καλή κατάσταση ένα πλυντήριο, εγκατάσταση των αρχαίων για τον καθαρισμό  και το πλύσιμο του υλικού που εξοριζόταν από τη γη. 

Στο λόφο πάνω από το Θορικό, υπάρχουν δύο μηκυναϊκοί τάφοι, εκ των οποίων ο ένας είναι θολωτός. Αν και το αυτοκίνητο δεν ανεβαίνει μέχρι εκεί (θα χρειαστεί να περπατήσεις για 25') η θέα σε αποζημιώνει. Η θέα προς τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΔΕΗ, μέσα στην ερημιά, και οι ανεμογεννήτριες στις κορυφές των γύρω λόφων, προσθέτουν σε αυτή την αίσθηση των παράξενων αντιθέσεων.

Σε άλλο σημείο, μεταξύ Θορικού και Λαυρίου, πάνω στην ακτή, διασώζονται ερείπια αρχαίων καμίνων, οπού επεξεργάζονταν το μετάλλευμα με σκοπό να διαχωρήσουν τα διαφορετικά μεταλλεύματα.

Παρόμοιες εγκαταστάσεις βρίσκονται κοντά στο χωριό του Αγ. Κωνταντίνου, πάνω από το Λαύριο. Οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν συντηρηθεί και είναι επισκέψιμες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και ο περιφραγμένος χώρος διαθέτει φύλακα και ανοίγει στο κοινό.

Η εκμετάλευση της περιοχής συνεχίστηκε κατά τον 19ο αιώ.  Οι εγκαταστάσεις της εποχής δεσπόζουν πάνω από το Λαύριο. Κάποιες από αυτές έχουν αξιοποιηθεί και χρησιμοποιούνται ως χώρος εκδηλώσεων.

Γυρίζοντας κανείς στην Λαυρεωτική, και ειδικά στην περιοχή γύρω από τον οικισμό του Αγ. Κωνσταντίνου, συναντάς διάσπαρτες πάρα πολλές τρύπες στο έδαφος, τις οποίες άνοιξαν οι αρχαίοι για να πλησιάσουν στα κοιτάσματα. Είναι πολύ εύκολο να μην τις προσέξεις και να πέσεις μέσα!


Συναντάς επίσης σωρούς από το χώμα που έσκαψαν οι αρχαίοι φτιάχνοντας τις στοές.

Καθώς είχα στο παρελθόν προσπαθήσει να εντοπίσω επισκέψιμα ορυχεία, χωρίς όμως επιτυχία, η οργάνωση πεζοπορικής διαδρομής από τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών ήταν μία ευκαιρία που δεν επρόκειτο να χάσω!

Και όντως, ήταν μία εμπειρία μοναδική. 
Κατεβήκαμε σε βάθος 90 μέτρων, διανύοντας μία απόσταση 3 χλμ. σε 3 ώρες. 
Κατευθυνθήκαμε μέσα σε στοές του 19ου αιώ. Οι διακλαδώσεις ήταν πολλές (οι στοές έχουν συνολικό μήκος 50 χλμ.) και είναι πολύ εύκολο να χαθείς.
Στο μεγαλύτερο μέρος οι στοές ήταν σκαμμένες στην πέτρα, οπότε μπορεί να φανταστεί κανείς πόση εργασία χρειάστηκε για να ανοιχτούν.
Το τοπίο μέσα στις στοές, καθώς κοιτάζεις στα ανοίγματα που απλώνονται στους βράχους, είναι απόκοσμο. 

Και όμως, αυτή ήταν η καθημερινότητα για χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι πολύ συχνά κατέληγαν να πεθαίνουν από τις τοξικές αναθυμιάσεις και τα τοξικά μεταλλεύματα.

Η εκδρομή έλλειξε με την επιστροφή μας στη επιφάνεια της γης, και ένα καλό δείπνο στην τοπική ταβέρνα.

Εν ολίγοις, η Λαυρεωτική κρύβει πολλά και όμορφα μυστικά, που τίνεις να αγνοείς. Αυτή ήταν η διαπίστωση όσων συμμετείχαν. 

Αν βρεθείτε προς τα εκεί, ειδικά τώρα που ο καιρός ανοίγει και τα καλοκαιρινά μπάνια αρχίζουν, βγείτε λίγο από το δρόμο σας. Αξίζει!

No comments: