----------------------------------------------------------------------------------------
Στη Βοιωτία


Από καιρό ήθελα να πάω στη Βοιωτία, και αυτή την Κυριακή δεν περίμενα άλλο: ξύπνησα νωρίς, έψησα την παρέα μου και πήραμε τους δρόμους.
Ακολουθήσαμε τη διαδρομή που καλύπτει τις νότιες ακτές της Βοιωτίας, που βλέπουν στον Κορινθιακό κόλπο.

Το τοπίο εναλάσσεται γρήγορα και έχει έντονες αντιθέσεις: ξεροί λόφοι διαδέχονται πολύχρωμες κοιλάδες, και ανάμεσα σε απόκρημνες ακτές βρίσκονται μικρές φιλικές παραλίες.

Την ομορφιά της φύσης συμπληρώνουν τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία. Την όμορφη κοιλάδα των Πλαταιών συμπληρώνουν τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης, και ακόμα περισσότερο οι εικόνες που η φαντασία δημιουργεί από την επική μάχη που δόθηκε εκεί κατά τους Περσικούς πολέμους.

Η Βοιωτία, σε στρατηγική θέση που ελέγχει το πέρασμα στη Νότια Ελλάδα, υπήρξε το θέατρο πολλών μαχών. Το τρόπαιο των Θηβαίων στη μάχη των Λέυκτρων και ο Λέοντας της Χαιρώνειας είναι εντυπωσιακά μνημεία αλλοτινών εποχών.

Πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, στη Μηκυναϊκή εποχή, συναντάς ένα θολωτό τάφο στον Ορχομενό, και την Ακρόπολη της Γλας, που επόπτευε ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας: την αποξήρανση της λίμνης Κωπαίδας.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ιστορικά μνημεία της Βοιωτίας' υπάρχουν πολλά περισσότερα!

Εν ολίγοις, τώρα που ο καιρός ανοίγει, ευκαιρία για εκδρομές στη φύση! Θάλασσα, βουνό, χρώματα και ιστορία όλα αναμειγνύονται στη Βοιωτία.

No comments: