----------------------------------------------------------------------------------------
Κάμα Σούτρα ή Το Εγχειρίδιο του Έρωτα
του Vatsyayana
Εκδόσεις Άγρα
2007
352 σελ.
ISBN: 9789603257219
~36 Ευρώ

Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση διαβάζοντας το Κάμα-Σούτρα, είναι ότι αποτελεί ένα κομμάτι της μακράς θρυσκευτικής κλασσικής παράδοσης της Ινδίας, και όχι ένα απόκρυφο, παρακατιανό κείμενο, όπως εθεωρείτο σε Ανατολή και Δύση, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

Το στοιχείο που έχει κάνει το βιβλίο διάσημο, εκείνο περί ερωτικών τεχνικών, δεν είναι παρά ένα κεφάλαιο μεταξύ άλλων. Πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις των δύο φύλων, πως να φλερτάρεις και να αποκτήσεις τη σύντροφο των ονείρων σου, πως να διαλέξεις σύζυγο, πια είναι τα συζυγικά καθήκοντα, πια τα ερωτικά φίλτρα, πια η θέση της συζύγου, πια η συμπεριφορά των εταίρων.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έζησε μεταξύ 2ου-5ου αιώ. μ.Χ. και το βιβλίο αποτελεί ένα πρώτης τάξης ντοκουμέντο που μαρτυρά τη ζωή των ανώτερων στρωμάτων της κοινωνίας της εποχής του. Την εποχή εκείνη ο Ινδουισμός δεν είχε αποκτήσει το σκληροπυρηνικό χαρακτήρα του. Όντως ο συγγραφέας, όντας βραχμανός, βρίσκεται στην κορυφή της κοινωνικής  και θρυσκευτικής ιεραρχίας της Ινδίας. Το να τον βλέπεις να αναφέρεται με τόση άνεση σε ένα θέμα που στη σύγχρονη Ινδία θεωρείται ταμπού καταμαρτυρά την προσωρινότητα ιδεών και θεσμών που κατά τα άλλα θεωρούνται μονολιθικοί και αέναοι.  

Τα θέματα που αγγίζει ο συγγραφέας τα πραγματεύεται με χιούμορ και σοβαρότητα ταυτόχρονα. Παρά το ότι θα περίμενε κανείς τη σοβαρότητα του ιερέα, δείχνει βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Παράλληλα με την αναφορά του στο τι θεωρείται σωστό, αφήνει πάντα περιθώριο στον αναγνώστη του να ακολουθήσει εκείνο που αυτός θεωρεί σωστό. Πολλές φορές δίνει συμβουλές για το πως να πετύχεις στόχους που κατά τα άλλα θεωρούνται κατακριταίοι, όπως π.χ. πως να καταφέρεις μία παντρεμένη σύζυγο!

Το βιβλίο διανθίζεται με εικονογραφίες του Κάμα-Σούτρα από την ινδική παράδοση. Κρίμα που δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση τους!

Ένα πολύ καλό βιβλίο, που διαβάζεται ευχάριστα και σχετικά γρήγορα.
Εξίσου ενδιαφέρον θα είναι να διαβάσει κανείς την αντιμετώπιση του βιβλίου και του ερωτισμού εν γενει μέσα στην Ιστορία και από διαφορετικές κουλτούρες! (1, 2)

No comments: