----------------------------------------------------------------------------------------
Στα Μουσεία της Θεσσαλονίκης 

Βρέθηκα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, και με την ευκαιρία επισκέφτηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης. Το ένα στεγάζεται δίπλα στο άλλο.
Και τα δύο μουσεία ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου!
Ο Κρατήρας του Δερβενίου
300 π.Χ.





Το Αρχαιολογικό Μουσείο καλύπτει την ιστορία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής κατά την αρχαιότητα. 

Οι μόνιμες συλλογές παρουσιάζονται ανά θεματικές ενότητες και οχι κατά χρονολογική σειρά, κάτι που ίσως μπερδέψει τον επισκέπτη. 

Στεγάζει πολλές παράλληλες εκθέσεις και διαθέτει πλήθος εκθεμάτων. 

Αυτό που περισσότερο μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ο κρατήρας του Δερβενίου, που βρέθηκε σε τάφο στο ομόνυμο χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείς να περνάς ώρες χαζεύοντας τον!





Χριστός ως 'Σοφία του Θεού' β΄ μισό 14ου αι.
 Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι μακράν καλύτερο από το αντίστοιχο της Αθήνας, κάτι που είναι φυσικό αν αναλογιστεί κανείς το ρόλο των δύο πόλεων στη Βυζαντινή περίοδο.

Ο χώρος του Μουσείου είναι καταπληκτικός, και η περιδιάβαση στους χώρους του γίνεται άνετα, χωρίς να σε κουράζει η υπερπληροφόρηση. 

Καλύπτει την πορεία του Χριστιανισμού από τις απαρχές του μέχρι το σήμερα, και αντλεί εκθέματα κυρίως από την πλούσια βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο.

Μπορώ να πω ότι ήταν η πρώτη φορά που μπόρεσα να έλθω πιο κοντά στην ταυτότητα του Βυζαντίου, την καθημερινή ζωή των απλών κατοίκων της Αυτοκρατορίας, μα και τα ζητήματα της Εκκλησίας και του Κράτους. Η ένθετη εικόνα μου κέντρισε την προσοχή, και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από μπροστά της. Πέρα από το αν πιστεύεις ή όχι, έχει μία δύναμη καθυλωτική και συγκινισιακή.

Εν κατακλείδει, πρόκειται για δύο πολύ φροντισμένα, 'ζωντανά' μουσεία, που ευχαρίστως θα τα επισκεφτώ ξανά!

No comments: