----------------------------------------------------------------------------------------
Εκκλησιαστής (Q)  
των Luther Blissett
Εκδόσεις Π. Τραυλός
840 σελ.

ISBN: 9789607990358

Ο Εκκλησιαστής μας μεταφέρει στην Ευρώπη των μέσων του 16 αιώ. μ.Χ. Ο Λούθηρος έχει δημοσιεύσει τις θέσεις του στη Βιτεμβέργη και ο Προτεσταντισμός έχει εξαπλωθεί σαν φωτιά στη Γερμανόφωνη κυρίως Ευρώπη. Ο πολιτικος χάρτης της Ευρώπης αναδιαμορφώνεται εν μέσω αιματηρών συγκρούσεων. Η πολιτική συγχρωτίζεται με τη θρησκεία και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Μέσα σε ένα κλίμα έντονων θεολογικών συζητήσεων, πολιτικών ανακατάξεων, πολεμικών συρράξεων και μηχανοραφιών παρακολουθούμε τις δραστηριότητες δύο ατόμων που βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετα στρατόπεδα. Ο ένας είναι πληροφοριοδότης στην Υπηρεσία του Καρδινάλιου Καράφα, εκ των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών στοιχείων της Παπικής εκκλησίας και ιδρυτή της Ιεράς Εξέτασης. Ο άλλος είναι ένας Γερμανός Αναβαπτιστής, μίας εκ των πιο επικίνδυνων 'αιρέσεων' που καλεί για την πλήρη αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε μία αταξική βάση.

Η αφήγηση των δύο προσώπων γίνεται υπό τη μορφή ημερολογίου και καλύπτει 30 χρόνια.  Ψευτοπροφήτες, πόρνες, έμποροι, καλόγεροι, τραπεζίτες, βιβλιοπώληδες' αστοί, ευγενείς, κληρικοί, λόγιοι και μεροκαματιάρηδες' τυχοδιώκτες, αθώοι και ένοχοι σε ένα αγώνα η βαναυσότητα του οποίου θολώνει τα όρια και αγιάζει τα μέσα' ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας ενός πολύχρωμου πλήθους ανθρώπων, που ζώντας σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων προσπαθούν να ισορροπήσουν και να φέρουν τα πράγματα προς όφελος τους.    

Η αφήγηση είναι πολυ επιτυχημένη στο να μεταφέρει στον αναγνώστη το ρευστό, βίαιο κλίμα μίας αναβράζουσας εποχής. Παρακολουθόντας την περιγραφή της πολιορκίας των Αναβαπτιστών της Γερμανικής πόλης του Μίνστερ από τους Παπικούς μισθοφόρους, βλέπεις πως η ελπίδα του απλού κόσμου για αλλαγή και δικαιοσύνη θυσιάζεται στο βωμό ψυχρών πολιτικών υπολογισμών στη σκακιέρα των παιχνιδιών των ισχυρών. Πως η ζωή αποκτά σχετική αξία, ανάλογα με το αν άποιος ανήκει σε εμάς ή στους άλλους. Πως σε τέτοιες ρευστές καταστάσεις, τυχοδιώκτες καρπώνονται τον αγώνα των μαζών για προσωπικό τους όφελος. Ένα κλίμα όπου η επιτηδειότητα είναι το καλύτερο προσόν. Αν και στη Δύση η θρησκευτική πίστη έχει ατονίσει, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς παράλληλες καταστάσεις στη σύγχρονη ιστορία, από τη Ρωσία του Λένιν στη σημερινή Μέση Ανατολή.

Παρόλα αυτά τα ισχυρά στοιχεία του βιβλίου, πιστεύω ότι κάτι του λείπει. Δεν σε απορροφά όπως άλλα βιβλία που έχω κατά καιρούς διαβάσει. Μία απόσταση διατηρείται ανάμεσα στον αναγνώστη και το κείμενο' είναι λίγες οι φορές όπου τρέχεις να διαβάσεις για να προλάβεις τις εξελίξεις.

Όπως και να έχει, αξίζει να το διαβάσει κανείς!

No comments: