----------------------------------------------------------------------------------------
Teorema 
του Pier Paolo Pasolini,
1968


Ένας άγνωστος καταφτάνει στη βίλα μίας μεγαλοαστικής οικογένειας στο Μιλάνο του '68 και ανατρέπει τις πιο βασικές πεποιθήσεις και τον καθωσπρεπισμό των οικοδεσποτών του.

Οι κάτοικοι της βίλας υποκύπτουν στη γοητεία του ο ένας μετά τον άλλο' η υπηρέτρια, ο γιός και η κόρη, η μητέρα και στο τέλος ο πατέρας.

Ο άγνωστος αναχωρεί από τη βίλα έπειτα από μερικές μέρες, και η ζωή των ενοίκων της αλλάζει δραματικά. Η υπηρέτρια εγκαταλείπει την εργασία της και επιστρέφει στον τόπο καταγωγής της, όπου ζει μία ασκητική ζωή και στο τέλος αγιάζει' η κόρη πάσχει από κατατονία' ο γιός προσπαθεί να βρει διέξοδο στη ζωγραφική' η μητέρα δίνεται στον πρώτο τυχόντα' και ο πατέρας δίνει το εργοστάσιο του στους εργάτες.

Η σεξουαλική καταπίεση, που κρατά σταθερή την οικογενειακή και κοινωνική ζωή της σύγχρονης κοινωνίας, αποκαλύπτεται μέσα από την ανατροπή της. Στοιχεία που χαρακτήριζαν και προβλημάτιζαν τον Παζολίνι, η ομοφυλοφιλία και οι ταξικές σχέσεις, έχουν κεντρική θέση στην ταινία. Ο διάλογος είναι ελάχιστος και τα πιο περίεργα στοιχεία παρουσιάζονται με τρόπο πιστευτό. Δεν είναι από τις ταινίες με τις οποίες μπορείς να σχετιστείς, αλλά σε κερδίζουν με την πρωτότυπη ματιά του δημιουργού τους.

No comments: