Στην Αργολίδα


Τί κρίμα που όλες οι φωτογραφίες μου από την εκδρομή χαθηκαν..!
Πρώτος σταθμός η Μηκυναϊκή ακρόπολη της Μιδέας, ανάμεσα στις Μηκύνες και την Τύρινθα.

Εντυπωσιακός χώρος, που με το συννεφιασμένο καιρό σε έκανε να νομίζεις ότι είσαι σε μία άλλη χώρα, ίσως στη Σκωτία...

Η θέα από την οχυρή θέση είναι καταπληκτική, βλέπεις από το Ναύπλιο μέχρι το Άργος και τις Μυκήνες. Σε αυτό άλλωστε η Μιδέα όφειλε την ακμή της.
Το κάστρο εντυπωσιακό και καλά σωζόμενο σε μεγάλο βαθμό. Τα διάφορα κτίρια του χώρου αναγνωρίζονται χάρη στις επεξηγηματικές επιγραφές. Είναι περίεργο να περπατάς σε ένα μηκυναϊκό δρόμο. Ο χώρος περιφραγμένος, καθαρός - ο φύλακας είχε ανοίξει αλλά έλειπε - και οι πινακίδες πολύ βοηθητικές.

Κάτω από τη Μιδέα, το βασιλικό μηκυναϊκό νεκροταφείο των Δενδρών. Το νεκροταφείο μοιάζει με αυτό των Αηδονιών. Υπάρχει ένας θολωτός τάφος και πολλοί θαλαμωτοί. Οι τάφοι απέδωσαν πλούσια κτερίσματα, ανάμεσα τους την πανοπλία που φυλάσσεται στο Αρχ. Μουσείο του Ναυπλίου.
Ο χώρος περιφραγμένος και φροντισμένος μα κλειστός λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό δεν με εμπόδισε βέβαια να πηδήξω μέσα από τη μάντρα.

Τελευταίος σταθμός το Ηραίο. Είχα ξαναβρεθεί εκεί όταν επέστρεψα από την Αγγλία, μα δεν θυμόμουν καθόλου το χώρο. Σώζονται τα δάπεδα μόνο από τα πολλά κτίρια. Ο χώρος περιφραγμένος, υπήρχε φύλακας, μα πινακίδες πουθενά! Θα πρέπει να είσαι αρχαιολόγος για να ξέρεις τί βλέπεις.

No comments: