Στην Αρχαία Ασίνη - Λιμνοθάλασσα Δρεπάνου

Σκοπός της εκδρομής ήταν να επισκεφτώ το Ενετικό φρούριο στην άκρη του όρμου Δρέπανο. Ωστόσο η θαμνώδης βλάστηση ήταν πολύ πυκνή, και το εγχείρημα δεν πέτυχε. Ίσως μία επόμενη φορά να προσεγγισώ την τοποθεσία από άλλο σημείο. Έτσι, κάναμε μία χαλαρή βόλτα με τον Χαρούλη κατά μήκος του δρόμου που ακολουθεί τη λιμνοθάλασσα. Πολύ όμορφο το τοπίο, με πολλά πουλιά.

Τα ελληνιστικά τείχη του 300 π.Χ.
Ωστόσο η επίσκεψη στη γειτονική Ασίνη με αποζημείωσε. Με συνεχή, ακμαία κατοίκηση, που ξεκινά από το 3.000π.Χ. και φτάνει στα 700π.Χ. περίπου, και κατόπιν από τα ελληνιστικά χρόνια μέχρι το Βυζάντιο και τους Ενετούς, ο λόφος συμπυκνώνει τη μακρά ιστορία του σε μικρή σχετικά έκταση. 

Το τοπίο είναι εξαιρετικό, ένας λοφώδης όρμος που μπαίνει στη θάλασσα και περιβάλλεται από ατέλειωτες μανταρινιές και παραλίες (Σε μία από αυτές γυρίστηκε Στο κάμπινγκ, η γνωστή παλία σειρά της ΕΡΤ1 - http://tinyurl.com/h7t6xws). Η εξαιρετική ομορφιά του τοπίου και η μορφολογία του μού θύμισαν τα Στάγειρα. Η θέση φυσικά οχυρή, με εξαιρετική εποπτεία των γύρω περιοχών και με φυσικά προστατευμένο λιμάνι, κατοικήθηκε από πολύ νωρίς και αδιάλειπτα για χιλιάδες χρόνια. Σταθμός η καταστροφή της από τους Αργείους στα 740π.Χ. και η μεταφορά των κατοίκων της στην Ασίνη της Μεσσηνίας. Το πιο εντυπωσιακό μνημείο είναι τα ελληνιστικά τείχη της, τα πιο καλά σωζώμενα που έχω συναντήσει. 

Η ταμπέλα - σε άκυρη θέση
Ο κόλπος αποτέλεσε βάση του Βυζαντινού στόλου, και στα απέναντι νησάκια έβρησκαν καταφύγιο οι κάτοικοι κατά τις επιδρομές των βάρβαρων φύλων.

Οι Ενετοί επισκεύασαν τα τείχη, και ο Μοροζίνι χρησιμοποίησε την Ασίνη σαν βάση για την κατάληψη του Ναυπλίου. 

Οι Ιταλοί ήταν παρόντες και στο Β' ΠΠ. Οχύρωσαν τη θέση με πολυβολεία και για τις ανάγκες τους χρησιμοποίησαν αρχαίο οικοδομικό υλικό. Η καταστροφή που προκάλεσαν ήταν τεράστια.

Ο χώρος εντάχτηκε πρόσφατα σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και έτσι έχει την τύχη μίας πολύ καλής ανάδειξης, πρωτοποριακής θα έλεγα. Η επεξηγηματικές περιγραφές είναι πολύ κατατοπιστικές, όλες οι περίοδοι αναδεικνύονται ισότιμα, και υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφιών κατά τη διαδρομή.

Ο απέναντι λόφος, ο λόφος της Μπαρμούνας, με τα πλούσια νεκροταφία της γεωμετρικής και μηκυναϊκής περιόδου, δεν περιλαμβάνεται στο αρχαιολογικό χώρο, και θα τύχει εξερεύνησης μία άλλη φορά!

Ο Σεφέρης βρέθηκε στο χώρο και έγραψε ένα ποίημα, εμπνευσμένο από ένα σπάνιο εύρημα, τον Άρχοντα της Ασίνης. Το κείμενο και η περιγραφή του εδώ: http://tinyurl.com/gqohzlt
Πηγές: 


No comments: