Πεζοπορία στο Ηραίο Περαχώρας


Η διαδρομή που ακολούθησα ξεκινά από το Ηραίο και
καταλήγει στην παραλία της Στέρνας.

Το πρώτο σκέλος της διαδρομής γίνεται σε μονοπάτι κατά μήκος της απόκρημνης, κατάφυτης ακτογραμμής. Το δεύτερο σκέλος γίνεται επί χωματόδρομου, στο λόφο πάνω από τη Λίμνη Βουλιαγμένης. 

Η παράλια πορεία είναι όμορφη, το τοπίο άγριο και έρημο και ο παφλασμός των κυμμάτων συνεχής. Νομίζεις ότι έχει βγει από την Οδύσσεια του Ομήρου. 

Σε όλη τη διαδρομή κινείσαι εντός πευκοδάσους/ χαμηλής βλάστησης.

Όλη η περιοχή της Λίμνης Βουλιαγμένης και του Ηραίου είναι πολύ ιδιαίτερη, τόσο από πλευράς φυσικής ομορφίας όσο και αρχαιολογικής σημασίας. 

Η περιοχή έχει κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή, και μηκυναϊκοί τάφοι έχουν ανασκαφεί στο Σκάλωμα. Στη λίμνη θεωρείται ότι υπήρχε αρχαία πόλη, η οποία καταποντίστηκε.

Δύσκολα περιγράφεται η ιδιαίτερη ομορφιά του χώρου. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου βρίσκεται στον πάτο ενός ήπιου γκρεμού, μεταξύ της θάλασσας και της λίμνης. Επιβεβαιώνει τη συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να χτίζουν ιερά σε χώρους ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς (π.χ. Ιερό Άρτεμης στη Βραυρώνα, Σούνιο κλπ.) Ένας φάρος του 19ου αιώ. στεφανώνει το γειτονικό λόφο. Αξίζει να σημειωθεί το υδραυλικό σύστημα υδροδότησης των Ελληνιστικών χρόνων, για το οποίο επιφυλάσσομαι να μάθω περισσότερα!


No comments: