Στην Ενετική Γέφυρα/ Υδραγωγείο, Άσσος Κορινθίας

Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο τις προάλλες για το Ανδιάνειο υδραγωγείο της Κορίνθου, έπεσα πάνω σε μία απρόσμενη ανακάλυψη: την αναφορά σε ένα Ενετικό Γεφύρι στην Κορινθία.

Η αναφορά μού έκανε εντύπωση καθώς έχω συνδιάσει την Ενετική παρουσία στην Ελλάδα με μεγάλα οχυρωματικά έργα και όχι με δημόσια έργα. Πόσο μάλλον που δεν έχω συναντήσει γέφυρα ηλικίας τριών αιώνων.

Στο διαδύκτιο βρήκα μια αναφορά της εφημερίδας Το Βήμα, του 2013, που ανέφερε ότι το γεφύρι θα γλίτωνε την εγκατάλειψη, καθώς είχε ολοκληρωθεί μία μελέτη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συντήρηση του. Ωστόσο στην επίσκεψη μου δεν διαπίστωσα να έχει γίνει κάτι.

Το γεφύρι βρίσκεται παραπλεύρως της Εθνικής οδού, και θα ήταν δύσκολο  να το βρω αν δεν είχα τις συντεταγμένες στο Google Maps. Και πάλι όμως μπερδεύτηκα, έχασα τη σωστή έξοδο και μού πήρε χρόνο να επιστρέψω στη σωστή κατεύθυνση. 

Αφού αφήσεις το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, κατεβαίνεις προς το ρέμα. Στην αρχή το γεφύρι δεν φαίνεται, σιγά-σιγά όμως αποκαλύπτεται.

Μπορείς να κατέβεις στη ξερή κοίτη του ρέματος, που είναι γεμάτη καλαμιές, και να φτάσεις κάτω ακριβώς από το γεφύρι. Γύρω-γύρω υπάρχουν καλλιέργειες και κάποια αγροτόσπιτα.

Το γεφύρι/ υδραγωγείο εντυπωσιάζει με την ομορφία του. Χτισμένο κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας (1687 - 1715), βρίσκεται πάνω από τον χείμαρρο Ράχιανι ή Λογγοπόταμο, ο οποίος διασχίζει την κοιλάδα των Κλεωνών και εκβάλλει στον Κορινθιακό κόλπο. Από το λόφο πάνω από το γεφύρι, έχεις θέα στην Κόρινθο και τη θάλασσα από τη μία πλευρά και τον Ακροκόρινθο από την άλλη.

Αν και το μνημείο είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995, είναι εγκαταλελειμμένο...

Συντεταγμένες: 37.90825, 22.8214

No comments: