Ο John Coltrane στο Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος


Βρέθηκα στο ΚΠΙΣΝ για πρώτη φορά με αφορμή μία συναυλία jazz, και εντυπωσιάστηκα, τόσο από τη συναυλία όσο και από το χώρο.

Η συναυλία αφορούσε σε ένα από τους γνωστότερους δίσκους ενός από τους γνωστότερους μουσικούς της jazz, A Love Supreme του John Coltrane (1964). Ίσα που πρόλαβα μία από τις τελευταίες θέσεις, σύντομα ο χώρος γέμισε ασφυκτικά. 


St. John Coltrane (Wikipedia)
Ήταν μία από τις λίγες φορές που μπορείς να ακούσεις κλασική jazz ζωντανά, είναι πλέον μόδα τα κλασσικά κομμάτια, της jazz και όχι μόνο, να παρουσιάζονται πειραγμένα, και συνήθως κατεστραμμένα. Δεν είμαι κατά της επαναπροσέγγισης κλασικών κομματιών, αρκεί αυτή να έχει κάτι να δώσει και να σέβεται το ύφος του πρώτου δημιουργού. Να μην γίνεται απλά γιατί κάτι πρέπει να γίνει. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η επαναπροσέγγιση  σήμερα γίνεται λόγω της φτώχειας της σημερινής μουσικής, και της ανάγκης της αγοράς για εξέλιξη και δημιουργία κάτι νέου, κάτι σαν μία μη δημιουργική ανακύκλωση και ένας κανιβαλισμός της κουλτούρας. 

Διαβάζοντας για τη ζωή του σπουδαίου αυτού μουσικού, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πνευματική/ θρησκευτική διάσταση του εαυτού του και οι αναζητήσεις του. Το πιο περίεργο είναι ότι μετά το θάνατο του αγιοποιήθηκε από την Αφρικανική Ορθόδοξη Εκκλησία του San Francisco' η μουσική του αποτελεί μέρος της λειτουργίας της εκκλησίας. Πολύ προχωρημένη εκκλησία!  

No comments: