Περπατώντας στο αρχαίο Λέχαιο

Τμήμα της Βασιλικής - στο βάθος ο Ακροκόρινθος
Το Λέχαιο ήταν το ένα από τα δύο λιμάνια της αρχαίας Κορίνθου. Βλέποντας στον Κορινθιακό κόλπο, εξυπηρετούσε την επικοινωνία της πόλης με τη Δυτική Μεσόγειο. Μπορούμε να φανταστούμε τους Κορίνθιους αποίκους να ξεκινούνε από εδώ για την Κέρκυρα, τις Συρακούσες και τις άλλες κατοπινές Κορινθιακές αποικίες.

Οι Κορίνθιοι εκμεταλλεύτηκαν επιδέξια την ιδιομορφία της περιοχής με τον κλειστό κόλπο, και την αξιοποίησαν περαιτέρω με τεχνικά έργα. Μία στενή λωρίδα θάλασσας εισχωρεί στη ξηρά, ανάμεσα σε δύο λόφους, και καταλήγει σε ένα καλά προστατευμένο άνοιγμα. 


Η ησυχία του χώρου  κάνει τη σύγκριση με την αρχαιότητα δραματική, αν αναλογιστεί κανείς το πολύβουο, πολυπολιτισμικό πλήθος που θα διέρχονταν από εδώ τότε. Περπατώντας κοντά στη βαλτώδη λίμνη, και περνώντας δίπλα από άλογα που βόσκουν ανέμελα, συναντάς αρχαίες προβλήτες.

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό κτίσμα είναι τα ερείπια της Βασιλικής. Με μήκος 180 μέτρα, ήταν ανάλογων διαστάσεων με τη Βασιλική του Αγ. Πέτρου στη Ρώμη. Εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη Βασιλική στην Ελλάδα. Χτίστηκε στα πρωτοβυζαντινά χρόνια, μα δεν έμεινε για πολύ όρθια, λόγω των σεισμών που έπλειξαν την Κόρινθο.

Αν και η εκκλησία δεν σώζεται σε ικανό ύψος, εντυπωσιάζει με την πολυτέλεια των υλικών. Τα αρχιτεκτονικά μέλη είχαν έλθει από την Κωνσταντινούπολη και είχαν φτιαχτεί επί παραγγελία.

Μα ο πλούτος του Λέχαιου δεν βρίσκεται μόνο στην ξηρά. Το Lechaion Harbour Project ερευνά το βυθό γύρω από το λιμάνι, με εντυπωσιακά ευρήματα, σε μία πολλά υποσχόμενη έρευνα.

No comments: