Γεύση από Κίνα


Κινέζικη ζωγραφική ΧΙΕΥ: Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας στο ΕΜΣΤ

Αρχαία Κινεζική Επιστήμη και Τεχνολογία στο Μουσείο Ηρακλειδών

Στο πλαίσιο του Έτους Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδας - Κίνας, διαργανώνονται μία σειρά από εκδηλώσεις, εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές ανταλλαγές.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών συναντούμε διάφορα εκθέματα, δανεισμένα από το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, που δίνουν μία γεύση από τον προ-μοντέρνο τεχνικό πολιτισμό των Κινέζων. Αν και τα εκθέματα δίνουν μία καλή εικόνα του εύρους και της πρωτοτυπίας του Κινέζικου λαού, ωστόσο αυτό που λείπει είναι ένα ιστορικό πλαίσο, που θα βοηθήσει τον, σχετικά αδαή, μέσο επισκέπτη, να εντάξει τα ευρήματα αυτά σε ένα ιστορικό πλαίσιο - τεχνολογικό, πολιτιστικό, πολιτικό. Πώς εξελίχθηκε η τεχνολογία μέσα στις χιλιετηρίδες της Κινέζικης ιστορίας; Γιατί, ενώ η Κίνα ήταν πιο εξελιγμένη τεχνολογικά από τη Δύση, τελικά έμεινε τόσο πίσω;


Ίσως πάλι να ζητάμε πολλά από μία προσωρινή έκθεση. Και σίγουρα ο στενός χώρος του μουσείου, με τα πολλά, μικρά δωμάτια δεν βοηθά.

Απεναντίας, ο χώρος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης προσφέρει ένα ιδανικό χώρο έκθεσης. Εκεί συναντάς Κινέζικη ζωγραφική, δανεισμένη από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας, κυρίως των μέσων του 20 αιώνα. Αυτό που μού έκανε εντύπωση ήταν τα βιογραφικά των ζωγράφων. Σχεδόν όλοι κατήχαν κάποια κρατική θέση, με εξαίρεση λίγους εμιγκρέδες. 

No comments: