Στην Παλαιά Επίδαυρο

Για πεζοπορία στην Παλαιά Επίδαυρο με τον Πεζοπορικό Όμιλο Αθηνών.

Θα χαρακτήριζα την πορεία μέτρια και όχι εύκολη, όπως αναφερόταν στο πρόγραμμα του συλλόγου.

Όμορφη διαδρομή, που συνδιάζει θάλασσα και βουνό.

Ξεκινώντας από την Π. Επίδαυρο, κινηθήκαμε παραλιακά ως το εγκαταλελειμένο Μοναστήρι της Παναγίας Πολεμάρχας. Η Μονή βρίσκεται μέσα σε ένα ειδυλιακό τοπίο, ωστόσο η γειτνίαση της με τη θάλασσα και ο φόβος των πειρατών ώθησαν τους μοναχούς να την εγκαταλείψουν ήδη από το 15ο αιώνα. Παρότι είναι εγκαταλελειμένη εδώ και αιώνες, η μονή σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση.

Από εκεί παίρνουμε την ανηφόρα και ανεβαίνουμε στο βουνό πάνω από το χωριό. Η πορεία έχει διαδοχικές αναβάσεις και καταβάσεις. Η διαδρομή γίνεται μέσα σε πευκόδασος, με όμορφη θέα προς τα Μέθανα, το Αγκίστρι και την Αίγινα. Η θέα από ψηλά σε αποζημειώνει.

Προς το τέλος της διαδρομής, κατεβαίνοντας προς το χωριό, συναντάς τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας. Δεν σώζεται σε καλή κατάσταση, μα, ακόμα χειρότερα, είναι χορταριασμένος και χωρίς καμμία σήμανση.

Πιο χαμηλά, στην άκρη του χωριού, υπάρχει ένα εντυπωσιακό συγκρότημα μηκυναϊκών τάφων. Πρόχειρα περιφραγμένο, ούτε αυτό φέρει καμμία σήμανση. Είναι κρίμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά τα μνημεία θα μπορούσαν να αποτελούν αφορμή για επίσκεψη στο χωριό, συμπληρωματικά προς το μικρό αρχαίο θέατρο.

No comments: