Στην Αυλίδα



Για βόλτα και χαλαρό περπάτημα στην Αυλίδα.

Γνωστή από τον Όμηρο ως το σημείο συγκέντρωσης του στόλου των Αχαιών για τον Τρωικό Πόλεμο, και σκηνικό θυσίας της Ιφιγένειας, η Αυλίδα δεν αποτέλεσε ποτέ πόλη. 

Αν και το τοπίο είναι επιβαρημένο από την παρουσία της βιομηχανίας τσιμέντου, των ναυπηγείων και της εθνικής οδού, μπορεί να φανταστεί κανείς τους Μηκυναίους να συγκεντρώνονται στους δύο κόλπους που την περιβάλλουν για τη μεγάλη εκστρατεία. 

Αν και η Μηκυναϊκή Αυλίδα τοποθετείται σήμερα βορειότερα, η ιστορική Αυλίδα ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για το ιερό της Άρτεμης, το οπόιο ανασκάφηκε στα μέσα του 20ου αιώνα.

Η ακμή του ιερού εντοπίζεται μεταξύ κλασικών και υστερορωμαϊκών χρόνων. Γύρω από το ναό κτίστηκαν εργαστήρια αγγειοπλαστικής και κεραμοποιίας και ξενώνες. Κατόπιν, πάνω σε τμήμα του ναού, κτίστηκαν θέρμες.

Με αφετηρία το ναό, ανέβηκα τους λόφους πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο, σε αναζήτηση αρχαίων τειχών, για τα οποία είχα διαβάσει.

Αν και βρήκα κάποια ίχνη τειχοποιίας, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν αποτελούν τυχαίους σωρούς πέτρας, η οποία άλλωστε αφθονεί εκεί.

Πηγή: Κόμβος Οδυσσέας, ΥΠΠΟ

No comments: