Πεζοπορία στο Λιμένα Θάσου



Η πρωτεύουσα της Θάσου, ο Λιμένας, απέχει περίπου 40 λεπτά από την απέναντι ηπειρωτική ακτή της Κεραμωτής.  Και η Κεραμωτή απέχει 30 λεπτά από την Καβάλα - είναι πολύ πιο κοντά από ό, τι φαντάζεσαι.

Ο Λιμένας ήταν η πρωτεύουσα του νησιού ήδη από την αρχαιότητα. Η Θάσος υπήρξε αποικία της Πάρου, και η ίδια ίδρυσε αποικίες στις απέναντι μακεδονικές - τότε Θρακικές - ακτές. Η Φίλιπποι και η Καβάλα είχαν μακραίωνη και σημαντική κατοπινή ιστορία.

Ο πλούτος της φύσης, τόσο ο υπέργειος - ξυλεία, κρασί - όσο
Θέα από το θέατρο
και ο υπόγειος - χρυσός, ασήμι - έφεραν τους πρώτους αποίκους εδώ - λέγεται ότι πρώτοι οι Φοίνικες ίδρυσαν αποικίες. Και καθώς πλησιάζεις τη Θάσο, και ο ψηλός όγκος των βουνών της διακρίνεται πιο καθαρά και όλο και γιγαντώνεται, νιώθεις κάτι από το δέος που θα πρέπει να ένιωσαν οι πρώτοι εκείνοι επισκέπτες.

Ο Λιμένας διασώζει, διάσπαρτα μέσα στον οικισμό, πολλά από τα κτίσματα της αρχαιότητας. Πύλες, τείχη, το αρχαίο λιμάνι, η ακρόπολη, ναοί, η αγορά, συνοικίες, το θέατρο και βυζαντινοί ναοί συγκατοικούν με το σύγχρονο οικισμό. Ίσως πρόκειται για το χώρο εκείνο, στην Ελλάδα, που δίνει στον επισκέπτη την πιό ολοκληρωμένη εικόνα της οργάνωσης μίας αρχαίας πόλης.

Στη βόλτα που έκανα, ένα ανοιξιάτικο πρωινό, ο οικισμός ξυπνούσε σιγά-σιγά από το χειμώνα. Καταστήματα άνοιγαν, οι ντόπιοι έμπαιναν στους ρυθμούς της καλοκαιρινής περιόδου.

Όλοι οι χώροι ιστορικού ενδιαφέροντος είναι ελεύθερα
Η μεσαιωνική πύλη του κάστρου
προσβάσιμοι, εκτός από το Μουσείο. Η διαδρομή που ακολούθησα είναι εύκολη, εκτός από το τμήμα εκείνο που βγήκα από το δρόμο για να ανέβω στο κάστρο. Θέλησα να δώσω ένα πεζοπορικό ενδιαφέρον στην ημέρα. Μα και εκείνοι πού ίσως αυτό τους κουράζει, μπορούν να ακολουθήσουν το δρόμο και κατόπιν το καθαρό μονοπάτι, από την πλευρά του θεάτρου.

Η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι ικανός λόγος για να επισκεφτείς το Λιμένα. Ιδιαίτερα για εκείνον που θα ανέβει στην ακρόπολη, η θέα είναι μοναδική. Η πύλη του μεσαιωνικού κάστρου, χτισμένη με αρχαίο υλικό, είναι τόσο περίεργη - δεν έχω νιώσει σε άλλο μέρος τέτοια αίσθηση περιορισμού και ελέγχου της φυσικής μου κίνησης, παρά σε εκείνη την πύλη. Και ας είναι ερημωμένη εδώ και αιώνες.

No comments: