Φίλιπποι - Ντικίλι Τας

Η περιοχή των Φιλίππων υπήρξε στρατηγικό πέρασμα από πολύ παλιά και αυτό, σε συνδυασμό με τον πλούτο της περιοχής, εξηγούν τη διαρκή και μακρόχρονη ανθρώπινη παρουσία.

Προϊστορική θέση Ντικίλι Τας
Ντικίλι Τας
Έξω από το γειτονικό χωριό Κρηνίδες, βρίσκεται η τούμπα ή λόφος του Ντικίλι Τας. Καθώς ο κάμπος των Φιλίππων ήταν μέχρι σχετικά πρόσφατα βάλτος, ο λόφος βρισκόταν πάνω στο πέρασμα της περιοχής. 

Ο λόφος είναι πνιγμένος στα δέντρα με ρέματα νερού ολόγυρα. Οι ανασκαφές διαρκούν πάνω από 50 χρόνια και αποτελούν προϊόν ελληνογαλλικής συνεργασίας. Οι ανασκαφείς παρουσιάζουν το χώρο σε μία πολύ καλή ιστοσελίδα.

Διαδοχικά στρώματα προϊστορικής κατοίκησης διαμόρφωσαν το λόφο, με τα χαλάσματα παλιότερων εποχών να γίνονται το έδαφος στο οποίο πάτησαν οι νεώτεροι. Ερείπια ενός βυζαντινού πύργου στεφανώνουν το λόφο.

Ρωμαϊκό μνημείο του Caius Vibius
Μνημείο του Caius Vibius
Πάνω στο κεντρικό δρόμο που ενώνει τους Φιλίππους με το Ντικίλι Τας, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός μονόλιθος ύψους 4 μέτρων. Στέκει μόνος του, χωρίς κάποια σήμανση, και προκαλεί δέος στον περαστικό, που απορεί πώς το μνημείο βρέθηκε εκεί. Χρονολογείται στον 1 αιώ. μ.Χ. Η επιγραφή που φέρει μνημονεύει ένα Ρωμαίο αξιωματικό που υπηρέτησε σε Μακεδονική Ρωμαϊκή λεγεώνα. Το μνημείο βρίσκεται πάνω στο δρόμο που τότε θα οδηγούσε από την Καβάλα και την Εγνατία οδό στους Φιλίππους. Μόνο ο Ovelix λείπει από το σκηνικό!

Φίλιπποι
2ος αιώ. μ.Χ.
Τα σημερινά ερείπια μία φτωχή εικόνα μπορούν να δώσουν στον επισκέπτη για το μεγαλείο της πόλης στην αρχαιότητα. Παραμένουν ωστόσο εντυπωσιακά. 

Αρχικά αποικία των Θασίων, ονομασμένη Κρηνίδες, ζητά τη βοήθεια του Φιλίππου για την αντιμετώπιση των Θρακικών φύλλων. Εκείνος, διορατικός, καταλαμβάνει το χώρο και του δίνει το όνομα του. Τα πλούσια μεταλλεία του γειτονικού Παγγαίου, η ξυλεία και η γεωργία φέρνουν πλούτο στην πόλη. Το θέατρο ανάγεται σε εκείνη την εποχή.


4ος - 6ος αιώ. μ.Χ.
Σταθμοί στην ιστορία της πόλης, που την ενίσχυσαν σημαντικά, αποτελούν η διέλευση της Εγνατίας οδού (2ος αιώ. π.Χ.), η μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.) και η ίδρυση ρωμαϊκής αποικίας, και το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου (49/50μ.Χ.). Ερημώνεται τον 7ο αιώ. μ.Χ., συνέπεια επιδρομών και σεισμών, και επιβιώνει ως βυζαντινό φρούριο.

Τα μνημεία του χώρου ανάγονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά χρόνια. Ο χώρος δίνει μία πολύ καλή εικόνα του πώς μία ρωμαϊκή πόλη μετεξελίχτηκε στην ύστερη αρχαιότητα. Οι φωτογραφίες, που προέρχονται από το μουσείο, αν και θολές, δείχνουν πώς η πόλη άλλαξε με την επικράτηση του Χριστιανισμού και μαζί της η πολιτική και θρησκευτική οργάνωση της εποχής. 

No comments: