Τα Μυστικά των Αμμόλοφων Καβάλας

Βυζαντινή Ανακτορούπολη -
Θέα από την Ακρόπολη της αρχ. Οισύμης
Αν και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τους Αμμόλοφους σαν καλοκαιρινό, παραθαλάσσιο προορισμό, μάλλον αγνοεί την πλούσια ιστορία του τόπου.

Η αρχαία Οισύμη, μία από τις αποικίες των Θασίων στην απέναντι, ηπειρωτική ακτή, είναι η μόνη πόλη στην περιοχή της Μακεδονίας που αναφέρεται από τον Όμηρο. Καταλαμβάνει το λόφο ανάμεσα στους Αμμόλοφους και τη Νέα Πέραμο, μα η πυκνή βλάστηση κρύβει τα ερείπια που φιλοξενεί. Οι ντόπιοι έχουν ανοίξει ένα μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του λόφου, όπου συναντάς ερείπια οχυρώσεων και αρχαίου ναού. Η ανάβαση είναι εύκολη και η θέα σε αποζημιώνει.

Η Βυζαντινή Ανακτορούπολη υπήρξε η διάδοχος της Οισύμης. Βρίσκεται στον απέναντι λόφο και τα τείχη της κατηφορίζουν ως τη θάλασσα. Υπήρξε μία από τις λίγες ναυτικές βάσεις των Βυζαντινών μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης. Τα τείχη σώζονται κατά τόπους σε εντυπωσιακό ύψος. Ο χώρος έτυχε πρόσφατης αναστήλωσης και φροντίδας και έτσι η περιήγηση είναι πιο εύκολη.

Το ακρωτήριο του Βρασίδα πήρε το όνομα του από το Σπαρτιάτη στρατηγό του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο οποίος έδρασε στην περιοχή και λέγεται ότι σκοτώθηκε σε πολεμικές συγκρούσεις σε αυτό το χώρο
Ορυχείο μυλόπετρας πάνω στην παραλία

Σε ένα κόλπο διακρίνονται, στην παραλία, στρογγυλές βαθιές χαράξεις στο σκληρό έδαφος. Πρόκειται για ορυχείο μυλόπετρας, ενεργό κατά την Τουρκοκρατία.
  Η διαδρομή στο ακρωτήριο είναι πολύ ενδιαφέρουσα, η φύση πολύ πλούσια, οι παραλίες καταπληκτικές. Η παραλία Βρασίδας, στο ΒΑ άκρο του ομόνυμου ακρωτηρίου, είναι μία από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει οπουδήποτε.

Δυστυχώς το κινητό μου χάλασε στα μισά της διαδρομής, με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να καταγράψω τη διαδρομή, ούτε να φωτογραφήσω τις ωραιότερες παραλίες και την Ανακτορούπολη. Την επόμενη φορά!


Πηγές:
Το άρθρο: Millstone quarries along the Mediterranean coast [...]

Κόμβος Οδυσσέας, ΥΠ.ΠΟ.

ToposText

Άρθρο Euronews

No comments: