Παλαιοχώρα Αίγινας

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Περαχώρας είναι μία καστροπολιτεία στην ενδοχώρα της Αίγινας, όπου οι κάτοικοι του νησιού εγκαταστάθηκαν κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ., για να γλυτώσουν από τις πειρατικές επιδρομές.

Η θέση του οικισμού παρέχει εξαιρετική εποπτεία στον Σαρωνικό κόλπο, χωρίς ωστόσο ο ίδιος ο οικισμός να γινόταν αντιληπτός από τη θάλασσα και τους πειρατές.

Στην πορεία της ιστορίας του γνώρισε την κυριαρχία Βυζαντινών, Λατίνων, Ενετών, Οθωμανών και πειρατών, και κάποια τραγικά γεγονότα τον σημάδεψαν, όπως οι πολιορκίες από τον Μπαρμπαρόσσα και τον Μοροσίνι, οι οποίοι τον άλωσαν και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους του.

Ο λόφος εγκαταλήφθηκε από τους Αιγινήτες στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε με τη μείωση της πειρατικής δραστηριότητας, η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε στα παράλια. 

Σήμερα στην Παλαιοχώρα διασώζονται αρκετές από τις εκκλησίες του οικισμού, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ένα σύμπλεγμα αρχαίων, βυζαντινών και ενετικών στοιχείων.

Από τον κεντρικό δρόμο εκκινεί κυκλικό μονοπάτι που φτάνει ως την κορυφή του λόφου, περνώντας από τις περισσότερες εκκλησίες. Περίπου μία ώρα χαλαρού περπατήματος αρκεί για να περιδιαβείς τον χώρο. 

Η Περαχώρα στέκεται σήμερα μοναχική και ερηπωμένη, προσφέρει ωστόσο στον επισκέπτη ένα μοναδικό παράθυρο σε μία άλλη εποχή.

Περιγραφή των μνημείων: https://topostext.org/place/378235UPal

No comments: