Ιερό Αφροδίτης, Δαφνί

 

Το ιερό της Αφροδίτης στο Δαφνί είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που γειτνιάζει με την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, εύκολα αντιληπτός από τον παρατηρητικό ταξιδιώτη.

Η θεμελίωση του ανάγεται στον 5ο αιώνα π. Χ. Ο χώρος παρέμεινε σε χρήση ως την ύστερη αρχαιότητα.

Είναι περιφραγμένος, και ως αυτό το καλοκαίρι, ήταν μη επισκέψιμος.

Αυτήν την θερινή περίοδο, ωστόσο, ο χώρος άνοιξε για το κοινό, με δωρεάν είσοδο.

Κάτοψη αρχ. χώρου
Πηγή: Ενημερωτικό φυλλάδιο επισκεπτών - Υπ. Πολιτισμού


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο χώρος περιλαμβάνει περισσότερα από τις χαρακτηριστικές κόγχες στο βράχο, όπου οι πιστοί τοποθετούσαν τις προσφορές τους. Το ιερό (α) ήταν υπαίθριο, και περιτριγυριζόταν από περίβολο. Διέθετε μία σχετικά επιβλητική είσοδο (β), το άγαλμα της θεάς και τα αναθήματα των πιστών. Θεμέλια κτιρίων το περιστοιχίζουν, ήτοι βοηθητικοί χώροι (δ), πιθανώς η οικία των ιερέων ή των επισκεπτών (στ) και πιθανώς ο θησαυρός (ε), δηλ. ο χώρος φύλαξης των πολύτιμων αντικειμένων.

Ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αιώ. μ.Χ.) αναφέτεται στο ιερό στο έργο του και κάνει μνεία στο κτήριο (ζ): <<μετά από αυτό [τον ναό του Απόλλωνα στο Ποικίλο Όρος] υπάρχει ναός της Αφροδίτης και μπροστά σ' αυτόν τείχος από ακατέργαστους λίθους, που αξίζει να δει κανείς>> (Ελλάδος Περιήγησις, §1.37.7).

Το κτίριο, χτισμένο κατά το πολυγωνικό σύστημα τοιχοδομίας, βρίσκεται στην άλλη πλευρά της αρχαίας Ιεράς οδού, η οποία περνούσε μπροστά από το ιερό. Πιθανόν κτισμένο για να ελέγχει το πέρασμα προς το Θριάσιο Πεδίο, χρησιμοποιήθηκε κατά την ύστερη αρχαιότητα ως χώρος ταφής.

 Πηγή: Ενημερωτικό φυλλάδιο επισκεπτών - Υπ. Πολιτισμού

No comments: