The Banshees of Inisherin

Η Kerry Condon με θέα τον Ατλαντικό ωκεανό

 







 
 
Ιρλανδία, 2022
Σκηνοθεσία: Martin McDonagh
Με τους: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan
 
Σε ένα μικρό, απομονωμένο νησί της Ιρλανδίας, έναν αιώνα πριν, η ήσυχη καθημερινότητα δύο φίλων ταράσσεται και οι ισορροπίες στις ζωές τους ανατρέπονται.

Η ταινία αναμειγνύει στοιχεία δραματικά και κωμικά, ευφάνταστα και πραγματικά, και αυτό το πετυχαίνει με τρόπο αληθοφανή. Επίσης, η πλοκή σε αγγίζει συναισθηματικά. Δεν πρόκειται απλά για μία ιστορία που παρακολουθείς εγκεφαλικά. Διακρίνεις το ανθρώπινο στοιχείο στους ρόλους των ηθοποιών, και κάπου στέκεσαι δίπλα τους, κάπου γελάς μαζί τους και κάπου αλλού στεναχωριέσαι.   

Και εδώ γίνεται αισθητό το πού υστερεί η ταινία Tár, η αμφότερη υποψήφια για μία σειρά βραβειών Oscar. Εδώ το ανθρώπινο, ευάλωτο στοιχείο βγαίνει στην επιφάνεια' εκεί έχεις την αίσθηση ότι η ταινιά βγήκε από μία μηχανή, όσο αψεγάδιαστη και αν είναι σκηνοθετικά και υποκριτικά.
 
Το τοπίο είναι πρωταγωνιστής - η ταινία γυρίστηκε στα νησιά Άραν, απέναντι από τη Δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Μα και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι εξαιρετικές. Δεν νομίζω ότι είχα δει στο παρελθόν κάποιον από αυτούς. Θα μείνω ιδιαίτερα στην Kerry Condon.

No comments: