---------------------------------------------------------------------------------------
12 Χρόνια Σκλάβος
2013
.
Στην προ-εμφυλιακή Αμερική, η ζωή ενός ελεύθερου μαύρου οικογενειάρχη που ζει στις βόρειες πολιτείες έρχεται άνω-κάτω όταν απαγάγεται και πουλιέται σαν σκλάβος στο νότο.

Εκεί βιώνει επί 12 χρόνια μία πραγματικότητα εντελώς διαφορετική. Ο ρατσισμός και η εκμετάλλευση είναι έννοιες αυτονόητες και 'φυσιολογικές'. Η ζωή δεν έχει καμμία αξία πέρα από την οικονομική, και ο αφέντης έχει κάθε δικαίωμα πάνω στο σώμα του δούλου. Απομονωμένος σε μία φυτεία, η ζωή εκείνου και των υπόλοιπων σκλάβων κινούνται σε ένα μικρόκοσμο όπου ο χρόνος δείχνει να μην κυλά, σαν να είναι καρφωμένος σε ένα διαρκές παρόν.

Αν και μπορείς να φανταστείς πώς είναι η ζωή ενός σκλάβου, είναι σκληρό όταν την παρακολουθείς μπροστά σου. Η ταινία αποδίδει ρεαλιστικά τη σχέση μεταξύ αφέντη και σκλάβου, τα διάφορα περιστατικά εκμετάλλευσης και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, χωρίς να προσφεύγει σε συναισθηματισμούς ή εντυπωσιασμούς.

Ο άτυχος χαρακτήρας δεν χάνει ωστόσο την ελπίδα του' έχει την τύχη να γνωριστεί με ένα περιπλανώμενο ξυλουργό, ο οποίος ειδοποιεί τους δικούς του και έτσι απελευθερώνεται.

Η πίστη και ο αγώνας του κεντρικού χαρακτήρα δίνουν ένα παράδειγμα αξιοπρέπειας και πίστης. 
Μα όσο εξωπραγματική και αν φαίνεται σήμερα αυτή η κατάσταση, και αν τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο σε κάποιες περιοχές του πλάνητη, εξακολουθεί να είναι μία πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους.

No comments: