Σε μία από τις αρχαιότερες, χωρίς διακοπή κατοικήσιμες, πόλεις του κόσμου

Το Άργος δεν είναι γνωστό ως τουριστικός προορισμός. Το κοντινό Ναύπλιο το επισκιάζει. Ωστόσο έχει πλήθος ιστορικών μνημείων που δικαιολογούν με το παραπάνω μία επίσκεψη.

Ο λόφος πάνω από την πόλη, η Ασπίδα, είναι ένας υπαίθριος 
Στα ιερά του λόφου της Ασπίδας
αρχαιολογικός χώρος με μνημεία που καλύπτουν 3.500 χρόνια. Έχουν ανασκαφεί διαδοχικά στρώματα προϊστορικών οικισμών, ενώ προς την πλευρά του κάστρου υπάρχουν τα Ιερά Απόλλωνος Δειραδιώτη, της Αθηνάς Οξυδερκούς και οι βοηθητικοί χώροι τους. Ο λόφος είναι δεντρόφυτος και φιλοξενεί ένα εκκλησάκι στην κορυφή του. Ο χώρος των προϊστορικών οικισμών έχει ανασκαφεί απο τη Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία (όπως και η Ρωμαϊκή Αγορά), και είναι κάπως οργανωμένος. Υπάρχουν ταμπέλες που εξηγούν επιγραμματικά τα ευρήματα, και κατά τόπους ξύλινα κάγκελα καθοδηγούν τον επισκέπτη. Ο χώρος των ιερών δεν έχει καμμία οργάνωση, ενώ γενικά ο λόφος δεν διακρίνεται για την καθαριότητα του. 

Πίσω από το λόφο της Ασπίδας υπάρχει ο λόφος της Λάρισας, που φιλοξενεί το κάστρο της πόλης ήδη από τα Μηκυναϊκά χρόνια. Το κάστρο έχει τύχει πρόσφατης φροντίδας. Η επίσκεψη γίνεται με ασφάλεια, ενώ υπάρχουν
Τμήμα του κάστρου - Στο βάθος το Ναύπλιο

πινακίδες που εξηγούν λεπτομερώς τα μνημεία. Είναι ενδιαφέρον ότι και εδώ, όπως και στην Ασπίδα, σε ένα τόσο μικρό χώρο, συναντάς συγκεντρωμένα μνημεία που καλύπτουν χιλιάδες χρόνια. Η θέα από το κάστρο είναι εξαιρετική, βλέπεις το Ναύπλιο, τη θάλασσα, τον αργολικό κάμπο και της Μηκύνες.

Κάτω από το κάστρο συναντάς τη Μονή της Παναγίας Κατακεκρυμμένης (Πορτοκαλούσσας), που κάθε επισκέπτης της πόλης δεν μπορεί να μην αντικρύσει, έτσι όπως κρέμεται πάνω από την πόλη.

Το θέατρο και οι Θέρμες
Κατεβαίνοντας στην πόλη σταθμεύεις έξω από τον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο των ιστορικών χρόνων. Πολλά τα μνημεία, κάποια από τα οποία εντυπωσιάζουν καθώς σώζονται σε ικανή έκταση ή ύψος. Και αναφέρομαι στο θέατρο και τις Ρωμαϊκές θέρμες. Πιο χαμηλά υπάρχει η Ρωμαϊκή αγορά της πόλης. Είναι τόσα τα ερείπια, που μπορείς να αναλογιστείς τον πλούτο και το μέγεθος της πόλης εκείνη την εποχή. Αντίστοιχοι αρχαιολογικοί χώροι μού έρχονται στο νου στην Αθήνα και την Κόρινθο. 

Περπατώντας στη σύγχρονη πόλη, θα περάσεις σύγουρα από την πλατεία της Δημοκρατίας. Ψηλά βλέπεις το λόφο της Λάρισας, με το μοναστήρι της Παναγίας, και μπροστά σου τους Στρατώνες του Καποδίστρια.  Στο χώρο υπήρχαν Βενετικές εγκαταστάσεις και κατώπιν η Οθωμανική αγορά. Ο
Οι στρατώνες του Καποδίστρια
Καποδίστριας έφτιαξε τους Στρατώνες, που φιλοξενούσαν 500 άλογα. Σήμερα το κτίριο φιλοξενεί διάφορες υπηρεσίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το νεοιδρυθέν Βυζαντινό Μουσείο.

Το Μουσείο είναι πολύ αξιόλογο, τόσο ως προς τα ευρήματα που φιλοξενεί, μα και μουσειολογικά, ως προς τον τρόπο που τα παρουσιάζει. Βυζαντινά μουσεία είναι ελάχιστα στην Ελλάδα (γνωρίζω εκείνα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης) και δεν θα περίμενα να συναντήσω ένα στο Άργος.

Το αρχαιολογικό Μουσείο είναι κλειστό, ενώ κατόπιν έμαθα για διάφορα νεοκλασικά κτίρια στην πόλη, που θα είναι αντικείμενο άλλης επίσκεψης!

Πηγές
Περιήγηση στα Μνημεία της Αργολίδας
Περίπατος στο Άργος
Topostext
Wikipedia

No comments: