Ελευθερές - Ερυθρές - Μεγαρίδα

Μία φορά το χρόνο, τον Μάιο, οι Εφορείες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ανά την Ελλάδα οργανώνουν ξεναγήσεις σε μνημεία της περιοχής τους, στο πλαίσιο της δράσης "Πολιτιστικές Διαδρομές".

Με αφορμή αυτήν την δράση, επισκέφτηκα για πρώτη φορά αυτήν την Κυριακή πολλούς άγνωστους στο ευρύ κοινό χώρους. Η ομορφιά των μνημείων σε συνδυασμό με την ανοιξιάτικη φύση, δημιούργησαν εικόνες που θα αναπολώ για πολύ καιρό.

Η αρχή έγινε στο κάστρο των Ελευθερών, στα σύνορα μεταξύ της επικράτειας της αρχαίας Αθήνας και της Θήβας. Εκεί βρίσκεται και ένα μικρό μνημείο σε ανάμνηση της σπουδαίας μάχης μεταξύ των Κομμουνιστών Ελλήνων αγωνιστών και των Ιταλών - Γερμανών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Η μέρα συνεχίστηκε στις παρακείμενες Ερυθρές, όπου έγινε μία παρουσίαση της Μάχης των Πλαταιών.

Από εκεί επιστροφή στις Ελευθερές και μεσημεριανό με κοκορέτσι στο τοπικό χάνι.

Συνέχεια στον αρχαιολογικό χώρο των Ελευθερών, με τα κατάλοιπα του ναού του Διονύσου και δύο πρώιμων βυζαντινών βασιλικών.

Από εκεί στα Μέγαρα και επίσκεψη σε μνημεία που σπάνια είναι επισκέψιμα. Η Κρήνη του Θεαγένη, το υδραγωγείο του Ευπαλίνου που τροφοδοτούσε την Κρήνη φέρνοντας νερό από τη Μεγαρίδα, και από εκεί στον αρχαίο ελαιώνα με τις μεσοβυζαντινές εκκλησίες...

No comments: